Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Ängelholms kommun köper Kronoskogen och Nybroskogen för 72 miljoner kronor

Ängelholms kommun bjöd högst och köper Kronoskogen och Nybroskogen av statliga Sveaskog.

Kommunalrådet Lars Nyander (S), oppositionsrådet Robin Holmberg (M) och Mikael Fritzon, chef huvuduppdrag samhälle, i Kronoskogen efter kommunens köp.Bild: Niklas Gustavsson
Ett strategiskt köp som är viktigt för Ängelholms utveckling de kommande århundradena. Så beskrivs kommunens köp av de stora och centrala skogarna Kronoskogen och Nybroskogen av kommunens samhällschef Mikael Fritzon.
– I går fick vi det positiva beskedet av Sveaskog att Ängelholm hade lagt det vinnande budet, sa han under onsdagens pressinformation på Stadshuset.
Både kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S) och oppositionsrådet Robin Holmberg (M) är mycket nöjda med att skogarna nu är i kommunens ägo.
– Det är ett omtyckt rekreationsområde och en del av Ängelholms identitet. Oavsett vad det kommer att finnas för planer så är det nu kommunen som helt styr över framtiden, säger Lars Nyander.
– Vi från oppositionen delar åsikten att det här är ett viktigt köp och bra att kommunen nu får rådighet över dessa skogsområden, säger Robin Holmberg.
Vad kommunen har för planer med skogen är ännu för tidigt att säga.
– Vi har tidigare sagt att vi kan tänka oss en etablering av bostäder på en liten bit av marken, men den absolut största ytan ser vi som rekreationsområde, säger Robin Holmberg.
– Till 90 procent är vi överens och ser det här som en viktig grön lunga mellan centrum och havet för medborgarna, säger Lars Nyander.
Köpesumman på 72 miljoner kronor kommer huvudsakligen att finansieras genom lån. En tråkig detalj är att kommunen hade kunnat få skogarna betydligt billigare om de hade gått med på Sveaskogs värdering på 40 miljoner kronor. När kommunen nu inte gjorde det så valde Sveaskog istället att låta försäljningen ske genom budgivning.
– Vi gjorde inte den värderingen då, men det är lätt att vara efterklok. Nu är vi glada att det blev kommunen som fick det högsta budet, säger Lars Nyander.
Köpet är villkorat och måste klubbas i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan det är helt klart. Går det vägen så kan övertaget ske i slutet av oktober.
Vad som sedan ska hända med skogen, som i dag är ett fungerande skogsbruk, är ännu inte helt klart.
– Tanken är att omforma skogen från produktion till rekreation, vi får börja titta på hur vi ska göra. Det är inte varje dag vi köper en skog, säger Mikael Fritzon.
Några större förändringar för de som har arrandeavtal på marken, bland annat Råbocka camping, är inte att vänta.
Läs mer:Ängelholms skogar är till salu
Läs mer:Kommunen vill köpa skogen – men inte till varje pris
Läs mer:Många vill köpa Ängelholmsskogarna – nu ska Sveaskog försöka höja buden
Fakta

Skogen som byter ägare

De tre områden som ingår i köpet är Kronoskogen, Nybroskogen och en slinga längs Rönne å mellan Nybron och Sjukhusområdet.

Total yta är cirka 310 hektar, varav cirka 298 hektar består av produktiv skogsmark

Inom området finns även arrendeavtal för bland annat vandringsleder, båtbryggor, skjutbana, område för spårträning av hund, Råbocka camping, jakt och telemast.

Läs alla artiklar om: Ängelholms skogar till salu
Gå till toppen