Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-öppning för fortsatt gränskontroll

Flyktingkrisen måste bytas ut mot terrorhot som argument om Sverige och andra Schengen-länder vill fortsätta med sina gränskontroller. I Sverige avvaktar regeringen fortfarande.

Polis utanför ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö för gränskontroll. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson / TT
– För Sveriges räkning så har vi ju ett terrorbrott bakom oss den 7 april, det gör att vi väger in det i en slutlig bedömning huruvida vi ska utnyttja möjligheten eller inte, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
TT När sätter regeringen ned foten?
– Vår gränskontroll löper inte ut förrän den 11 november så vi har tid på oss att göra en slutlig analys, säger Johansson.
EU-kommissionens nya förslag på onsdagen gör det möjligt för ett land att införa tillfällig intern gränskontroll i ett år, i stället för som tidigare bara sex månader. Totalt ska det även gå att fortsätta med kontrollerna i upp till tre år.
Ansvarige kommissionären Dimitris Avramopoulos konstaterar att läget förändrats av de senaste årens många terrorattacker.
– Vi måste hitta en riktig balans mellan två principer: den fria rörligheten och behovet av att kunna hantera allvarliga säkerhetshot, säger han på en presskonferens i Bryssel.
Regeländringarna läggs fram efter hårt tryck från de länder som nu har infört gränskontroller på grund av flyktingkrisen och öppnar för att kontrollerna kan fortsätta när nuvarande tillstånd löper ut i november.
EU-kommissionen är dock noga med att länderna då måste presentera andra argument än de nuvarande.
– Inga interna gränskontroller med anledning av flödet över östra Medelhavet kommer att vara möjliga efter den 12 november. Alla medlemsstater behöver påminnas om att återinförandet av gränskontrollerna bara är en sista utväg, betonar Avramopoulos.
Kommissionens förslag går inte så långt som Danmark, Tyskland, Norge, Österrike och Frankrike bett om i ett brev tidigare i höstas.
– Det är ett steg i rätt riktning, även om jag gärna hade sett att det gått längre, säger Norges justitieminister Per-Willy Amundsen (FRP) till NTB.
Fakta

Interna gränskontroller i Schengen

Fem länder inom Schengen-samarbetet har med anledning av flyktingkrisen återinfört tillfälliga interna gränskontroller:

• Österrike – vid landgränsen till Slovenien och Ungern

• Tyskland – vid landgränsen till Österrike

• Danmark – vid hamnar med färjetrafik till Tyskland och den dansk-tyska landgränsen

• Sverige – vid hamnar i polisregion Syd och Väst samt Öresundsbron

• Norge – vid hamnar med färjetrafik till Danmark, Tyskland och Sverige

Tillståndet för kontrollerna löper ut den 11 november i år.

Gå till toppen