Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

NFL-protesterna fortsätter – och sprids

Donald Trump vill att NFL inför en regel mot att spelare knäböjer under nationalsången. NFL verkar bry sig allt mindre. – Han utövar sin rätt till yttrandefrihet, och jag utövar min rätt att inte bry mig, säger ligans talesperson Joe Lockhart. Samtidigt verkar protesterna spridas till allt fler idrotter.

Inför WNBA-finalens andra match mellan Los Angeles Sparks och Minnesota Lynx, natten till onsdag, lämnade Sparks-spelarna planen och stannade i omklädningsrummet medan nationalsången spelades. Basketspelarna fick motta en hel del burop för aktionen som är menad att stötta NFL-spelarna som har fått utstå tung kritik från USA:s president Donald Trump de senaste dagarna.Bild: Jim Mone/AP/TT
Trots det massiva motståndet från NFL självt, fortsatte USA:s president på tisdagen, för femte dagen i rad, att lyfta sina åsikter om landets högstaliga i amerikansk fotboll.
"NFL har en massa olika regler och riktlinjer. Den enda utvägen för dem är att införa en regel om att man inte ska få knäböja under nationalsången!", skrev Donald Trump på Twitter.
Aktionen, att ställa sig på knä när nationalsången spelas, startades av San Francisco 49ers tidigare quarterback Colin Kaepernick förra året, för att uppmärksamma polisvåldet mot svarta i USA. Trump tycker att det är ett hån mot flaggan, och de som har stridit för den.
Men NFL – där fler än 200 spelare har knäböjt eller på annat sätt protesterat mot Trump under de senaste dagarnas matcher – har inga planer på att följa presidentens rekommendationer.
Tennessee Titans wide receiver Rishard Matthews, vars pappa tjänstgjort i den amerikanska marinkåren, säger att knäböjningarna inte har något med amerikanska soldater att göra.
Han vill i stället att Donald Trump tar tillbaka de skällsord som han har kallat Kaepernick och dennes efterföljare.
– Det är inte okej och extremt respektlöst. Så jag tänker fortsätta att knäböja tills presidenten ber om ursäkt, säger Rishard Matthews.
Mycket talar för att protesten kommer att spridas också till den nordamerikanska ishockeyligan NHL. San Jose Sharks kanadensiska forward Joel Ward säger till tidningen The Mercury News att han funderar på att ställa sig på knä under nationalsången i en kommande match.
– Det är definitivt ingenting som jag utesluter, säger 36-åringen, som är en av omkring 30 svarta spelare i ligan, till tidningen.
Fakta

Bakgrund: Idrottens protester mot polisvåld

• De senaste åren har USA haft en rad uppmärksammade fall där svarta medborgare dött efter polisingripanden, bland annat Eric Garner i New York som dog efter att polis kopplade strypgrepp på honom och Michael Brown som sköts ihjäl i Ferguson, Missouri.

• Under sommaren 2016 sköts Sam DuBose, Alton Sterling och Philando Castile ihjäl av poliser, den senare under en poliskontroll när han sträckte sig efter sitt körkort, vilket skapade massiva protester.

• Den 9 juli 2016, bara tre dagar efter dödsskjutningen av Castile, höll fyra spelare i WNBA-laget Minnesota Lynx - Maya Moore, Seimone Augustus, Lindsay Whalen och Rebekkah Brunson - en presskonferens för att uppmärksamma polisbrutalitet mot svarta. Fler andra lag följde efter och bar bland annat svarta t-shirtar med hashtaggen #BlackLivesMatter.

• WNBA-spelarnas protester fick ingen stor medial uppmärksamhet. Det fick däremot San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick när han den 26 augusti 2016, inför försäsongsmatchen mot Green Bay Packers, gick ner på ett knä under nationalsången.

– Jag kommer inte att visa stolthet över en flagga tillhörande ett land som förtrycker svarta. För mig är det här större än fotboll och det vore själviskt att vända ryggen åt. Det ligger lik på gatorna och folk klarar sig undan med mord, sade han.

Donald Trump, då republikansk presidentkandidat, kallade Kaepernicks protest för "förfärlig".

– Han kanske skulle söka sig till ett annat land som är bättre för honom, sade Trump då.

Sittande presidenten Barack Obama var mer förstående:

– När det kommer till flaggan och nationalsången och att de står för de män och kvinnor i uniform som slåss för oss, så är det svårt för många att kunna se den djupare innebörden (av protesten), sade Obama.

• Sedan dess har flera idrottare runtom i USA, de flesta afroamerikaner, tagit efter Kaepernick och knäböjt under nationalsången. Protesten har också spridits till andra sporter.

• Den 23 september 2017 tog debatten ny fart när Donald Trump under ett republikanskt kampanjmöte i Alabama kallade Kaepernick och dennes efterföljare för respektlösa och uppmanade NFL-lagens ägare att sparka spelare som inte står upp under nationalsången.

– Vore det inte bra om en av ägarna i NFL, när någon är respektlös mot vår flagga, hade sagt: "Ta ut den jäveln från planen med en gång. Ut, han får sparken. Han får sparken!", sade den amerikanske presidenten.

• Motorsportserien Nascar gav Trump sitt stöd, men i övrigt fick hans uppmaningar motsatt effekt. Två dagar senare hade runt 200 NFL-spelare, liksom spelare i basketligorna WNBA, NBA och basebolligan MLB, manifesterat mot Trump på ett eller annat sätt under nationalsången. Till och med Trump-supportrar, även NFL-ägare som stöttat hans presidentvalskampanj ekonomiskt, gick emot presidenten.

Roger Goodell, NFL:s högste chef, reagerade med bestörtning:

"Splittrande kommentarer som dessa visar en olycklig brist på respekt för NFL, vår fantastiska idrott och alla våra spelare, och ett misslyckande att förstå den överväldigande goda kraft som våra klubbar och spelare representerar i våra samhällen", skrev Godell i ett uttalande.

Källa: SB Nation, ESPN, TT

Gå till toppen