AnnonsBetalt samarbete

Helsingborgs enda ö – full av sevärdheter

Kommunens enda ö fanns inte för 100 år sedan. Idag är Sandön i Utvälinge ett mecka för fågelskådare och sportfiskare.

Kommunens enda ö och nordligaste punkt fanns inte med på den häradsekonomiska kartan från 1910-talet. Idag finns här vass, enstaka träd och en sandstrand.

Tittar man på kartan ser den kilometerlånga kustremsan i södra Skälderviken inte så mycket ut för världen. Inklämt mellan Höganäs kommun i väster och Ängelholms kommun i öster ligger byn Utvälinge och Helsingborgs enda ö, Sandön. 2001 togs området upp på en internationell lista över våtmarker, vilket visar att ön är en viktig plats för vadarfåglar.

– Det är lite grand som att få en OS-medalj i sammanhanget. Här är mycket fågel året om, men särskilt på vår- och höst, säger Widar Narvelo, kommunekolog i Helsingborgs stad.

Så sent som 1910 fanns Sandön bokstavligen inte på kartan.

– Det är något av ett mysterium. Min hypotes är att ön är ett resultat av skiftesreformerna på 1800-talet, enskifte 1803 och laga skifte 1827, säger Widar Narvelo.

Han menar att i och med att bönderna började odla upp hela landskapet så spreds jord ut i havet. Jorden blev till en uppgrundning, vass började växa och ön bildades.

Sandön ligger vid näringsrika Vegeåns mynning. Här kan man fiska havsöring under stora delar av året.

Idag lockar Sandön både sportfiskare och fågelskådare. Man tar sig ut till ön genom att promenera på en flera hundra meter lång brygga över den grunda viken och genom den vajande vassen. Den vindpinade ön med den vita stranden bjuder på storslagna vyer, som påminner om Danmarks västkust.

Sandön ligger vid Vegeås utlopp och är intressant för sportfiskare. Tidigare vandrade lax upp i ån. Idag finns här havsöring, som får fiskas mellan 1 april och 30 september. Den grunda Skälderviken är också ett viktigt lek- och uppväxtområde för sill och torsk.

Sandön och Utvälinge är en bit av Helsingborg i Skälderviken. På andra sidan bukten ligger Ängelholm.

Året runt spanar bygdens och tillresta fågelskådare längs kustremsan. Under juli-oktober ses här mycket flyttande rov- och vadarfåglar. Den som vill få chans att se stora förflugna Atlantfåglar, som havssula, bör besöka platsen efter en storm.

– Det vore en given plats för ett fågeltorn, säger Widar Narvelo, men konstaterar att något sådant torn inte finns med i kommunens planer än så länge.

Skäggmes trivs i vassen på Sandön. Bilden är dock tagen på en annan plats.

Den regntunga septembermorgon då vi besöker Sandön vilar sig två sälar på stenar en bit ut till havs och bland vadarfåglarna märks myrspov och gluttsnäppa. På vägen tillbaka till bilen passerar en pilgrimsfalk över oss i riktning mot Kullen.

– Det är rätt sensationellt att vi återigen har häckande havsörn och pilgrimsfalk i kommunen, säger Widar Narvelo.

Har du tur så kan du få se en kungsfiskare i naturreservatet.

Något senare hoppar några fåglar i vassen. Det visar sig vara exemplar av den relativt ovanliga arten skäggmes. När vi närmar oss parkeringen lyfter en kungsfiskare, den kanske mest färggranna fågeln på våra breddgrader.

– Man ska ha lite tur också, säger Widar Narvelo.

Fakta

Så kommer du till Sandön

Det är enklast att nå Sandön med bil, men det går också åka regionbuss 225 från Ängelholm eller Höganäs. Hoppa av vid hållplatsen Utvälinge Kryssvägen.

Fakta

Appar underlättar fågelskådningen

För att skilja fåglarnas utseende och läten åt kan du ta hjälp av kostnadsfria appar, som Jordbruksverkets app LärKvitter. Den finns här till Android. Och här till Apple.

Det finns också flera betalappar, bland annat Kvidevitt.

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

En lista över samtliga artiklar från Helsingborgs stad hittar du här.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan