Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen söker hjälp i Danmark – hittar inte ägare till misstänkt tjuvgods i Skåne

Ett par hundra misstänkt stulna föremål hittade polisen nyligen vid ett tillslag nära Röstånga. Att hitta ägarna är svårare.

Polisen efterlyser ägare till till föremål som hittades vid ett tillslag mot en misstänkt tjuvgömma. Här en infraröd detektor, som kan kopplas till inbrottslarm.Bild: Polisen
En man i femtioårsåldern, som polisen känner till sedan tidigare, sitter häktad och ytterligare två är misstänkta för brott i samband med föremålen.
Minst fyra poliser har under några veckors tid arbetat med att reda upp situationen. Föremål har sorterats och i de flesta fall har man kunnat spåra ägarna, tack vare olika former av stöldmärkning, bland annat med dna.
– Två tredjedelar av godset har de rättmätiga ägarna fått tillbaka. Men vi hittar inte ägarna till resten, säger Richard Glantz, informatör vid polisen i Nordvästskåne.
Det rör sig om till exempel motorsågar, tv-apparater, lövblåsare, hemelektronik och övervakningskameror, nytt och gammalt, berättar han. Många av föremålen har sålts i Tyskland och Danmark, så polisen arbetar med teorin att tjuvarna har plundrat sommarstugor som har ovetande ägare i dessa länder.
Polisen kontaktar nu allmänheten via Facebook för att få kontakt med bestulna på hemmaplan, men ber samtidigt polisen i Danmark göra samma sak för att nå drabbade stugägare där.
Det finns fortfarande möjlighet att göra anspråk på det beslagtagna godset.
– Då måste man visa på en tidigare gjord polisanmälan eller ge polisen andra bevis för sitt ägarskap, säger talespersonen Richard Glantz.
Skulle det ändå bli något över, så blir det inte rea, men det kan bli lagerrensning på ett av två sätt:
– Antingen blir det auktion och då tar staten pengarna, eller så förstörs föremålen.
Gå till toppen