Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Han blir ny tillförordnad kulturdirektör i Helsingborg

Den 30 november gör Bibi Estev sin sista dag som kulturdirektör i Helsingborg stad. Nu står det klart att Max Granström, VD för Helsingborg arena och scen AB, blir hennes tillförordnade efterträdare.

Max GranströmBild: Sven-Erik Svensson
Stadens kulturdirektör Bibi Estev har från anställda fått kritik för såväl sitt ledarskap som sin avsaknad av yrkesbakgrund inom kultursektorn. Bibi Estev har i HD svarat att "förändringsarbete gör ont ibland" och att hon anser sig ha gjort ett gott jobb. Men samtidigt var beskedet från henne att hon känner sig klar med uppdraget i Helsingborg och är redo för "nya utmaningar".
Nu är det klart att Bibi Estev slutar som kulturdirektör den 30 november. Staden förlänger därmed hennes ursprungliga treåriga förordnande med drygt två månader. Något som förklaras med att hon ska ha tid att lämna över till sin tillfälliga efterträdare – Max Granström, som blir tillförordnad kulturdirektör från och med 1 december i år till och med 31 december 2018.
Läs mer: Max Granström om uppdraget som tillförordnad kulturdirektör: "Både lustfyllt och spännande"
Stadsdirektör Palle Lundberg är tydlig med att Max Granström inte är aktuell som permanent ersättare, utan detta är en tillfällig lösning. Att denna sträcker sig över hela nästa år förklarar han med att staden vill invänta den här mandatperiodens slut.
– Att byta chef en gång till under pågående mandatperiod vore olyckligt, säger Palle Lundberg.
Detta ger också staden tid att hitta en fast ersättare till Bibi Estev. Rekryteringsprocessen har ännu inte startat, enligt Palle Lundberg.
Är det aktuellt för er att ändra kravprofilen, till exempel genom att en bakgrund inom kulturen är ett krav?
– Det är för tidigt att säga, svarar Palle Lundberg.
Är ett sådant krav rimligt, med tanke på kritiken som Bibi Estev fått?
– Det kan vara så.
Det senaste året har närmare tio högre personer inom kulturförvaltningen i Helsingborg slutat eller tvingats sluta. Palle Lundberg får frågan vilka signaler detta skickar till omvärlden:
– Det är olyckligt om många slutar på en gång. Det är viktigt att Max (Granström) och kulturnämnden tillsammans med förvaltningen lyckas skapa stabilitet i organisationen, och det är jag övertygad om att de kommer att göra. Och jag ser inga problem med att vi ska kunna rekrytera en bra kulturdirektör, svarar han.
Bibi Estev lämnar dock inte Helsingborgs stad i och med att hon slutar som kulturdirektör. Hon kommer fram till 31 oktober 2018 att ha uppdrag inom ramen för sin tillsvidareanställning.
– Hon får tid att hitta ett nytt jobb, samtidigt som vi tar tillvara på hennes kompetens, säger Palle Lundberg och säger så här om hennes kommande uppdrag i staden:
– Det kan vara olika typer av utredningar som har anknytning till kultur och stadens utveckling. Vi arbetar mycket med trend- och omvärldsbevakning, hon kan vara en del i det.
Bibi Estevs anställning i Helsingborg avslutas i förtid om hon hittar ett annat jobb. Något avgångsvederlag är inte i något läge aktuellt, enligt Palle Lundberg.
Palle Lundberg anser att Bibi Estev har gjort ett bra jobb som kulturdirektör. Men han svarar så här på frågan om hon hade fått fortsätta om hon velat:
– I och med att det inte har varit en aktuell fråga har vi faktiskt inte diskuterat det, vilket stöd och hjälp som vi hade fått sätta in.
En fortsättning hade alltså krävt stöd och hjälp?
– I och med att det har varit en turbulent tid och det har funnits kritik mot hennes ledarskap och kompetens, då hade vi fått diskutera vilket stöd vi hade fått gå in med för att hjälpa henne och organisationen. Precis som alla andra chefer behöver utveckla sitt ledarskap, säger Palle Lundberg.
Bibi Estev säger till HD att hennes ambition tidigare varit att stanna som kulturdirektör ytterligare något år till. Två saker gör dock att hon tycker det är läge att sluta nu:
Den ena är att hon känner att uppdraget hon tog på sig är slutfört. Hon beskriver det som att hon och medarbetarna har lyckats skapa en tydlig riktning för Helsingborgs kultur, utvecklat den ideella kultursektorn och byggt upp stabila interna processer.
Det andra skälet är "turbulensen" kring henne som chef.
– Jag har blivit ifrågasatt på ett sätt som jag faktiskt inte tycker stämmer överens med det resultat som vi har uppnått, säger Bibi Estev och fortsätter:
– Sedan är det alltid så att som förändringsledare blir man ifrågasatt. Jag har gjort en del utmanande förändringsarbeten, och då är det så att man inte får med sig alla.
Bibi Estev är inriktad på att fortsätta jobba inom ledarskap, men säger sig inte ha något konkret på gång just nu. Till dess ser hon fram emot att slutföra uppdraget som kulturdirektör och sedan övergå till de nya sysslorna inom staden.
– Jag har en utbildning i omvärldsanalys och är van vid att jobba med utredningar och projekt.
Läs mer: Trots hård kritik – kulturdirektören lovordas av politikerna
Läs mer: Helsingborgs kulturdirektör får hård kritik – är på väg att sluta
Läs alla artiklar om: Helsingborgs kulturdirektör
Gå till toppen