Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sofia Nerbrand: Världen idag – lätt kaotisk.

Det politiska läget i världen? Var ska man börja beskrivningen? Med de senaste utfallen från president Donald Trump? Kärnvapenskramlet från Pyongyang? Eller i det tyska valresultatet?
Det var frågan när vi skulle spela in podden PK-liberalerna under rubriken Världen idag på den pågående bokmässan i Göteborg.
Kort sammanfattat kan konstateras att en del i förstone otänkbara scenarier faktiskt inte helt kan avfärdas. Det kan bli skarpt läge mellan USA och Nordkorea. Missnöjespartier skakar om det parlamentariska läget i många demokratier, senast i Tyskland där främlingsfientliga AFD blev tredje största parti i förbundsdagen. Återigen trumfar migrationsfrågan över många andra utmaningar i väljarnas ögon.
Vägen framåt för Europa är också oklar. Premiärminister Theresa May driver på för att britterna ska lämna EU så snabbt som möjligt. Frankrikes president Emmanuel Macron håller linjetal om Europas förenta stater, vilket har små utsikter att bli verklighet. Osäkerheten är stor.
I Sverige ligger fokus just nu på olika grenar av den främlingsfientliga rörelsen. Allvarliga anklagelser om sexuella trakasserier och hot inom Sverigedemokraternas riksdagsgrupp har kommit upp till ytan. Den högerextrema tidningen Nya Tiders närvaro på Bokmässan har startat en infekterad debatt om huruvida en anständig människa därför kan medverka på mässan. Som lök på laxen ska nazister marschera på Göteborgs gator under den judiska högtiden jom kippur på lördag.
Obehagliga idéer och figurer dyker tyvärr upp lite varstans, till förtret för politiskt korrekta liberaler som fortfarande tror på sanning och sans. Heidi Avellan och undertecknad var bland annat därför på plats bland böcker och bokälskare under torsdagen och spelade in ett nytt avsnitt inför publik. Lyssna här – eller där poddar finns, sök på PK-liberalerna.
Gå till toppen