Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många ville hjälpa till att inviga det nya naturreservatet

Trädklättring, plantering och naturgraffiti stod på programmet när Helsingborg invigde sitt 18:e naturreservat.

Helsingborg fick ett stadsträd för en tid sedan, en ek, och det var givet att det blev en ek som då skulle planteras vid invigningen av naturreservatet Pålsjö skog. Reservatet är ett viktigt steg i stadens utveckling enligt Christian Orsing (M) som höll i invigningstalet.
– Helsingborg växer kraftigt och det är viktigt att vi balanserar det med gröna och tysta områden. Att vi har natur som vi garanterar för framtiden.
Eken som planterades under invigningen ska förhoppningsvis stå länge. Enligt kommunekologen Widar Narvelo består en eks liv av 300 år ungdom, 300 år medelålder och 300 år värdigt åldrande.Bild: Niklas Gustavsson
Det nya reservatet, med en storlek på cirka 420 hektar eller runt 800 fotbollsplaner, innefattar inte bara själva skogsområdet utan även jordbruksarealer. Det är även scen för några av områdets större evenemang och fungerar som parkeringsplats vid till exempel konserter, trädgårdsfester eller andra tillställningar på Sofiero, enligt Christian Orsing.
– Det har varit viktigt för oss att det kan fortsätta att fungera så. Det är ett modernt reservat och vi vill ha in folk här.
Men Pålsjö lär inte bli Helsingborgs sista reservat, det pågår redan nu diskussioner om ytterligare två. Det ena ska bli en förlängning av Rååns dalgång mot Gantofta. Det andra blir ytterligare ett stadsnära område, Jordbodalen i de södra delarna av staden.
Ebba Fagerlund på väg mot toppen.Bild: Niklas Gustavsson
Från söder hade Solveig Fagerlund kommit med barnbarnet Ebba Fagerlund för att vara med på invigningen och testa några av aktiviteterna.
– Ebba ville testa trädklättringen och så ska vi titta på djuren, kanske prova på ponnyridning och njuta av det fina vädret, säger Solveig Fagerlund.
Annars blir det inte så ofta som de besöker Pålsjö.
– Vi bor på Söder så det blir bara någon gång. Däremot är vi ofta vid Tallskogsleden, många tycker att den är liten men för barn är den rolig.
Elvira Jönsson och Albin Halldén testade naturgraffiti i gläntan där Collin Avery från Kulturhotellet hade riggat några rejäla "målardukar".Bild: Niklas Gustavsson
Helsingborgaren och författaren Christel Kvant var en av besökarna vid invigningen. Hon har bland annat skrivit boken Trädets tid, där flera av fotografierna är tagna i Pålsjö och hon är glad att det nu har blivit ett naturreservat.
– Jag älskar Pålsjö skog och går här nästan varje dag. Det känns bra att den nu bevaras.
Trädvårdaren Jonas Helgesson hjälper Joel Ekstrand i starten.Bild: Niklas Gustavsson
Skogsmulle fick hjälp av barnen när det var dags för trädplantering. De gjorde ett rejält hål till eken även om maskarna ibland kunde bli lite läskiga.Bild: Niklas Gustavsson
Sjuårige Joel Ekstrand klarade sig fint på egen hand efter en stund.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen