Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är det avgjort – så här vackra är Helsingborg och Landskrona

Nu är omröstningen klar – båda städerna hamnade högt upp på listan över Sveriges vackraste städer. Men den ene snäppet före den andra.

Citadellet i Landskrona är något som gärna framhålls av Landskronabor.Bild: Johan Pihlemark
Varken Landskrona eller Helsingborg behöver skämmas för sina placeringar i omröstningen som Arkitektupproret ordnade.
Lillasyster kom på plats 12 och storasyster på plats 13.
Vilket sannolikt möts med glädje söder om Glumslövs backar. Och redan har det hörts landskronakommentarer på HD:s redaktion med hänvisning till BoIS och HIF.
Läs också Vilken stad är bäst? Reportrar i battle om Sveriges vackraste stad
– Det är som det kommer att se ut i serien nästa år...
De mer sansade vet att det inte alls är säkert att lagen spelar i samma serie nästa år. Och om det ändå skulle ske kommer naturligtvis inte HIF att hamna på en trettondeplats.
Sofiero ligger helsingborgarna varmt om hjärtat.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter att HD publicerat en verbal uppgörelse mellan en Helsingborgsreporter och en reporter från Landskrona kring ämnet fortsatte diskussionen på Facebook.
"Född i Landskrona. Uppväxt i Helsingborg. Landskrona är en mysigare stad tycker jag." (Thomas Fällström)
"Landskrona har fräschats upp mycket de senaste åren. Och inget slår slottsparken och citadellet en sommardag. Så helt klart Landskrona." (Anna Nilsson Roos)
"Helsingborg så klart! Landskrona är bra den med men! Jag föredrar Helsingborg." (Anki Midthaug)
"Helsingborg är otroligt vackert. Gick för några dagar sedan från Sofiero...först genom magiska bokskogar o sedan utmed Öresund med härligt glittrande vatten." (Gerhard Alsén)
Den stad som utsågs till allra vackrast av de cirka 10 000 röstande blev Sundsvall. Följd av Visby, Lund, Karlskrona, Ystad, Varberg, Kalmar, Norrköping, Vadstena och Nora.
Någon som undrar hur det gick för Malmö? Svaret är... plats 29.
För att återvända till kommentarerna på olika Facebooksidor. Givetvis kom den mest förväntade kommentaren från en man i Landskrona. Han skrev helt enkelt bara... 6-2.
Danijel Milovanovic, tremålsskytt i derbyt för 15 år sedan.Bild: Roland Bengtsson
Vilket de flesta fotbollsintresserade i Landskrona och Helsingborg genast förstår. Det var när BoIS och HIF möttes i premiären i allsvenskan 2002. Inför nästan 12 000 personer på läktarna förnedrade BoIS sina gäster och vann med 6-2.
Landskronahumorn resulterade bland annat i att man där rekommenderade ett byte av riktnummer i Helsingborg till 062, i stället för gällande 042.
Att BoIS samma månad åkte ur Svenska cupen med 2-4 mot Tidaholms GoIF är mindre känt.
Kollegan Magnus Arvidsson, som hyllade Landskrona, vill att jag ska lägga till en kommentar från honom i den här artikeln. Nämligen följande:
– Jag är absolut neutral eftersom jag har en utifrånblick från Lule och Lund.
Själv lägger jag gärna till en kommentar från Bosse Jarnhäll, som skrev så här på Facebook:
"Haha... Du är en pärla Ulf! Du blir aldrig svaret skyldig. Du är Helsingborgs knight in shining armor! Tryggt!"
Gå till toppen