Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Albatross seglar fram över Skälderviken

Exotisk fågel på sällsynt besök i nordvästra Skåne.

En Svartbrynad albatross skapar just nu uppståndelse.Bild: Johan Stenlund
Just nu pågår ett udda skådespel i Skälderviken. En Svartbrynad albatross, en fågel som vanligtvis seglar på havsvindarna på motsatta sidan av jordklotet, har letat sig upp till höstvindarna i nordvästra Skåne.
Observationen gör just nu stor succé inom fågelskådarkretsar och fågeln befinner sig under onsdagseftermiddagen vid Svanshall på Skäldervikens södra strand där den observerats och fotograferats.
Utanför Svanshall vilade fågeln en stund innan den gav sig av ut över havsvidderna igen.Bild: Johan Stenlund
– Jag var själv ute på förmiddagen. Det regnade ju så jag chansade på att den skulle flyga in i Skälderviken från Kullaberg och när vi kom till Svanshall så var det så turligt att den stannade till där, säger Hans Nordius, ordförande i Kullabygdens ornitologiska förening.
Artportalen där allmänhet kan rapportera in observationer av olika djur och växter finns just nu en bild från Svanshall på fågeln när den susar fram i vinden.
Och när Hans Nordius rapporterade sin observation från Svanshall så fick han snabbt sällskap av andra som var ute på jakt efter fågeln.
– Det dröjde inte länge innan det nog var ett 50-tal som var här.
Tidigare under dagen har fågeln också observerats på Kullen och under gårdagen på västkusten.
Flera fotografer lyckades fånga den udda fågeln på bild under dagen.Bild: Alf Pettersson
Att fyndet är ovanligt märks inte minst på sidvisningarna. På den första timmen som bilden på fågeln legat ute har den tittats på drygt 600 gånger.
Samma stora intresse syns på de bilder som togs under gårdagen på västkusten.
Trots det ovanliga i observationen är det faktiskt inte helt unikt. För tio år sedan hände nämligen samma sak, på nästan samma plats, med nästan samma typ av fågel.
Läs mer: Albatross på oväntat besök i Helsingborg
Johan Stenlund var en av dem som lyckades fånga den ovanliga fågeln på bild vid Svanshall.
– Det är så klart jättespännande när det är havsfåglar. Det här är ju någonting som inte sker så ofta. Det är ju en fantastisk fågel. Den tar knappt några vingslag och rör sig över haven, säger Johan Stenlund.
Har du bilder? Vet du mer? Hör av dig till hd.se.
Gå till toppen