Ängelholm

Ängelholm får bättre betyg i Lärarförbundets rankning

Utbildade och friska lärare ger höga poäng för Ängelholm, som i år klättrar upp till plats 15 i Lärarförbundets rankning av Sveriges skolkommuner.

Ängelholm har hög andel utbildade pedagoger och låga sjukskrivningstal. Men när det gäller resurser till skolan och lön ligger kommunen på den undre halvan Lärarförbundets årliga rankning.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Den årliga rankningen visar hur Sveriges 290 kommuner har satsat på skolfrågor där två faktorer väger extra tungt i bedömningen: lärarbehörighet och lärartäthet.
I fjol kom Ängelholm på 25:e plats och har nu tagit sig tio pinnhål upp mot toppen av de bästa skolkommunerna i landet.
– Jätteroligt, det visar att vi har proffs ute i verksamheten som levererar. De ska ha tack för ett fantastiskt jobb, säger Lars Nyander (S), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm.
Lärarförbundet har 13 kriterier som lägger grunden för bedömningen. Rankningen är heltäckande och omfattar kommunala skolor, friskolor, gymnasieskolor, förskolor och fritidshem. Elevresultat och betyg finns med, men det är de fackliga aspekterna som betonas. Sjukskrivningstal, lönenivå och resurser som ges till undervisningen jämförs och bedöms. När det gäller kriteriet hur kommunen är som avtalspart har Ängelholm i år lyfts från bottenskiktet i rankingen.
Ängelholm vinner framför allt poäng genom att ha en högre andel högskoleutbildad personal och förhållandevis lite sjukskrivningar. Här har en väsentlig förbättring skett sedan i fjol.
Jämfört med andra kommuner har Ängelholms skolor uppnått bättre elevresultat. Det är slutbetyget 2016 som granskats, och Ängelholm klättrade på rankingen med fler godkända elever och högre meritvärden. På gymnasiet blir många elever högskolebehöriga och tar studenten efter tre år.
Lärartätheten har dock försämrats, visar statistiken. Här är Ängelholm på plats 109. Och löneläget placerar kommunen på den undre halvan på listan, plats 165. Skolorna får inte heller så mycket pengar, vilket gör att Ängelholm hamnar på plats 205 av alla rikets städer.
I budgeten för nästa år har S-ledningen i kommunen varslat om en minskning av elevpengen. Men det tycker inte Lars Nyander behöver betyda att resurserna minskas:
– Det behöver inte bli en försämring, det finns andra system som går in. Det som är det verkliga bekymret är att vi har för lite lokaler. Att bygga ikapp är den stora utmaningen, säger han.
Gå till toppen