Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Botaniska avtryck hos Hemslöjden

Textilkonstnär Åsa Sävbrand utforskar ekoprint där blad och växtdelar ger bestående avtryck. Det visar hon i en ny utställning hos Hemslöjden i Skåne.

Åsa Sävbrand visar upp ekoprint med klibbal, i hörnet till höger står hennes ombyggda saftmaja som gör det möjligt att ånga stora tygstycken.
Det är ett år sedan som Malmökonstnären Åsa Sävbrand gick en kurs om ekoprint – och fastnade för ett nytt textilt uttryckssätt med hjälp av blad och växtdelar.
Mycket av materialet hämtar hon hemma i den egna trädgården.
– Man vet aldrig hur slutresultatet ska bli, säger hon och beskriver en upptäckarglädje.
Och allting får inte fäste. Lind och liljekonvalj är två växter som hon inte lyckats med.
– Det är mycket man inte vet om löv. Ska det bli något eller inte, det vet man aldrig på förhand.
Brakved, björk, lönn, klibbal, asp, sälg...Det är mängder av blad och växtdelar som har fått ge avtryck i utställningen.
Till utställningen Botaniska avtryck har hon med sig olika exempel på metoden där man framkallar avtryck av växter genom att linda in dem mot tygstycken och låta dem hänga i ånga i ett par timmar.
Processen innebär att växten fastnar bättre mot tyget genom att använda tillsatser till tygbetningen, till exempel några gram järnvitriol och vinsten som blandas ut i vatten och förångas mot tyget.
– Grönt löv kan bli gult, men det kan även bli lila eller svart, berättar Åsa Sävbrand.
Besökaren kan följa hennes arbetssätt via en filminspelning och stifta bekantskap med hennes hemmabyggda ångbad. Det är en gammal saftmaja som försetts med ett ventilationsrör där hon kan hänga större tygstycken för ett par timmars avtryck i ångan.
Det är fri entré till utställningen som invigs på lördag, 7 oktober klockan 11, och pågår till 11 november i Hemslöjdens lokaler i Landskronas gamla station på Österleden.
Gå till toppen