Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Insändare: Varför ska man spara bort dagmammorna?

Föräldrar i Jonstorp och Mjöhult reagerar över besparing.

Sedan i somras har vi, en grupp föräldrar med barn inom pedagogisk omsorg, försökt att få till en dialog med Höganäs kommun. Vi är oroliga för de besparingar som ska ske på 0,4 miljoner kronor och vill veta vad det innebär för våra barn.
Vi har mailat, V, S och MP. Övriga har inte tackat för mailet, än mindre svarat.
I underlaget till beslutet som rör närmre 40 barn står:
”I dag är det bara Jonstorp som har pedagogisk omsorg. Det finns idag fyra dagbarnvårdare och två personer i en pool som avlöser dagbarnvårdarna vid behov. Utbildningsförvaltningen gör bedömningen att verksamheten kan effektiviseras med 0,4 mnkr, genom att öka samarbetet med förskolorna i Jonstorp.”
Pedagogisk omsorg finns i Jonstorp och i Mjöhult. Det är ett välfungerande team på 6 personer och de två "i en pool" är lika viktiga för barnens utveckling. De jobbar på Trollebo, en gemensam lokal i Jonstorp. Att minska personalen på Trollebo skjuter verksamheten i sank och den skolförberedande satsningen som sker bland 4 & 5-åringar där försvinner.
Det finns ingen plan för att avveckla pedagogisk omsorg enligt mail från utbildningsförvaltningen, men de uteblivna svaren på vad som ske väcker oro.
Vi misstänker att detta är ett sätt att göra sig av med dagbarnvårdarna (DBV).
Det är många föräldrars upplevelse att kommunen försöker styra om valet till förskolan. Föräldrar har fått höra att det inte finns plats hos DBV, att man först måste fylla Havets förskola, att de bara väljer pedagogisk omsorg, t o m att DBV inte finns. Föräldrar har fått plats till sitt barn i Jonstorp, trots att de bor i Mjöhult och vice versa.
Dagbarnvårdare är ett resurssnålt och smart alternativ. De använder sina egna hem och utnyttjar redan existerande utrymme.Det är kostnadseffektivt & miljömässigt fördelaktigt, med tex. minskad bilkörning, då det kan lokaliseras överallt.
De ger högklassig omsorg och bidrar till våra barns pedagogiska utveckling på bästa sätt. Det är en värdefull verksamhet som Höganäs kommun bör vara stolt över, lyfta fram och satsa på i framtiden.
Vi vill ha våra dagmammor kvar!

Oroliga föräldrar Louise Andell, Karin Grahn, Frida Svensson & Anna Wemmert

Gå till toppen