Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvidinge scoutkår har hållit sig nära naturen i 90 år

Scoutföreningen är en av de äldsta i nordvästra Skåne. Nu träffas en ny generation i scoutstugan Hålebäckstorp i Maglaby.

De yngsta i föreningen stod för förplägnaden när Kvidinge scoutkår fyllde 90 år. Kajsa Jönsson, Ida Hoelgaard och Gustav Hoelgaard bakar bröd över öppen eld.Bild: Annsofie Wieland
Gamla och nya scouter, grannar och inbjudna föräldrar samlades på lördagen i scoutstugan i Maglaby. Den ligger cirka fyra kilometer från tätorten Kvidinge vid Söderåsens norra sluttning och är mötesplats för scoutgrupper i olika åldrar varannan lördag.
– Här har vi nära till skogen, men kan ändå gå in om vi behöver, berättar scoutledaren Lisa Franke.
Hon har själv vuxit upp som scout i föreningen, var borta tio år men kom sedan tillbaka som ledare. Nu har hon och Stina Ingvarsson två grupper för barn i mellan 8 och 11 år, som varit på plats sedan morgonen för att laga gulaschsoppa och baka bröd som de sedan har bjudit besökarna på.
Göran Fransson är ordförande i Kvidinge scoutkår anno 2017.Bild: Annsofie Wieland
Det blev samtidigt en träning i både samarbete och matlagning.
– Vi fick lägga degen i en plastpåse. Sedan satte vi den på skinnet på magen och då blev det varmt, berättar Ida Hoelgaard.
– Ja, det tog en timme och man fick inte öppna påsen, fortsätter Kajsa Jönsson.
Det var 1927 som Bror Persson från Kvidinge startade scoutkåren i Kvidinge. Då hade rörelsen bara funnits i Sverige ett tiotal år. Senare knoppade Kvidingescouterna av sig till närliggande platser som Östra Ljungby och Klippan.
En liten utställning med minnessaker fanns att se under lördagen.Bild: Annsofie Wieland
En som minns hur det var förr är Rolf Petterson, som invigdes till scout i Kvidinge 1954. På den tiden var scouterna delade i flick- och pojkscouter och tillsammans uppgick de till runt 200 stycken.
– Det fanns inte så mycket att göra för ungdomar i Kvidinge på den tiden, skojar han.
Scoutkåren har flyttat runt i olika lokaler. När Rolf Petterson var nio år hade de sin verksamhet på Gyllenbielska hospitalet som nu är museum, sedan flyttade de till nuvarande biblioteket och så till en renoverad stallbyggnad intill kyrkan.
Rolf Petterson blev scout i Kvidinge 1954 och var sedan ledare i många år. En av scouterna han fostrat är Kristian Frid, som var aktiv på 90-talet.Bild: Annsofie Wieland
Först på 1990-talet flyttades hela verksamheten till scoutstugan i Maglaby, som skänkts till scoutkåren av Vrams Gunnarstorps gods i början på 1980-talet.
Själv blev Rolf Petterson kvar som ledare i många år och tycker att scouting gett lärdomar för livet.
– Allmänbildningen, att kunna leda och att vara en bra kompis – det är saker jag har haft väldig nytta av. I en patrull är alla med i A-laget, säger han.
Ordförande Göran Fransson leder dagens scoutkår med ett 40-tal medlemmar. Men i grunden handlar det om samma sak, menar han.
Scoutledarna Lisa Franke och Stina Ingvarsson jobbar med återväxten.Bild: Annsofie Wieland
– Scouting är något man kan vara med i oavsett om man har ett funktionshinder eller vad det är. Alla har en plats. Vi tillämpar "learning by doing", säger han.
Varje år ordnar kåren övernattningar och kanotutfärder för de yngre och fjällvandring för de äldre. Äldre scouter deltar också i läger både på andra platser i Sverige och utomlands. Scouting är i högsta grad en internationell rörelse och det lockar många att fortsätta.
Men för 9-åriga Kajsa Jönsson är saken klar.
– Jag tycker att det är roligt att få märken. Då vet jag att nu kan jag det här, säger hon.
Från början var Kvidingescouterna en del av KFUM-KFUK, numera tillhör de Scouterna.Bild: Annsofie Wieland
Tipspromenaden hade frågor om nu och då, för både ung och gammal. Gustav Hoelgaard testar sig själv.Bild: Annsofie Wieland
Gå till toppen