Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu får helsingborgarna tycka till om storbygge på Gröningen

Ett hotell som ser ut att vara på väg att lyfta från sin ramp, ett lägre bygge som följer strandpromenaden eller ett mer stramt hotell med stor umgängesyta. Nu ska helsingborgarna få tycka till om den anläggning som ska byggas på Gröningen.

På fredagen öppnade Stadsbyggnadshuset för allmänheten att tycka till om ett nytt blickfång på Gröningen. Tre arkitektkontor har fått uppdraget att rita ett hotell med 120 rum, restaurang och spa som också bjuder in helsingborgarna. Det ska bli ett internationellt riktmärke på stranden där Beach club och Mölleexpressen finns idag. Förslagen kan också ses på webben.
– Allmänhetens synpunkter är superviktiga när vi bygger på en plats som alla helsingborgare har en uppfattning om, säger Magnus Ydmark, chef för samhällsplaneringsenheten, stadsledningsförvaltningen i Helsingborgs stad.
De tre förslagen har både likheter och skillnader. Nu är det superviktigt att allmänheten får tycka till, anser Magnus Ydmark, chef på samhällsplaneringsenheten i Helsingborg.Bild: MATHILDA AHLBERG
Läs också Hotell med 100 rum och spa vid Karantänen –arkitekttävling ska utlysas
Arkitektbyråerna fick förutsättningarna att rita ett kommersiellt fungerande hotell med 120 rum och spaanläggning som också skulle ge något till helsingborgarna. Vad det innebär vill Magnus Ydmark inte precisera.
– Det var öppet för arkitektbyråerna att tolka. Styr vi för mycket får vi inte in några nya idéer.
Uppdraget var ingen arkitekttävling. Istället fick ett utvalt lokalt, nationellt och internationellt arkitektkontor betalt för att rita var sitt förslag. Ritningarna kom till Helsingborgs stad för ett par veckor sedan.
– Vi har tittat på förslagen och presenterat dem för politikerna. Nu ska vi gå genom dem i detalj och titta på helheten, samtidigt som vi får in allmänhetens synpunkter. Förslagen är inte huggna i sten, men ett av dem kommer vi att gå vidare med.
Projektet blir sista biten av norra hamnens utveckling. Tidigare byggen som H+ och Oceanhamnen har fått starka reaktioner från allmänheten. Sent under 2019 kan bygget som tidigast komma igång, om ingen överklagar.
Hur stor hänsyn kommer ni ta till vad helsingborgarna tycker?
– Synpunkterna kommer att bli en av tre delar i bedömningen. De andra två delarna är vad politikerna tycker och vad stadens experter tillsammans med Backahill AB tycker. Det är Backahill som ska bygga och äga hotellet, säger Magnus Ydmark.
Ni kräver att förslagen ska ge något till helsingborgarna. Kommer folk att känna sig välkomna på allmänna ytor intill ett hotell?
– Det beror på hur man utformar dem. Det blir en av utmaningarna. Vi vill skapa en plats som sticker ut. Det ska bli en målpunkt – ett ställe dit man gärna går för att träffas eller stämmer möte med sina internationella gäster. Vi har höga ambitioner, säger Magnus Ydmark.

Här är förslagen:

Tengbom

Som en avskjutningsramp ut mot sundet står Helsingborgsfirmans förslag, med mycket glas i botten.Bild: Illustration: Tengbom
Helsingborgsbyrån Tengbom har ritat ett 14-våningshus, 53 meter högt. Byrån har tagit fasta på trädäcket vid Gröningen och veckat upp det som en amfiteater som slutar i en terrass. De två bottenplanen är byggda i glas. Här är hotellets publika yta med restaurang och lobby. En våning upp finns spa. På taket finns en takterrass med pool.
Bild: Illustration: Tengbom
Bild: Illustration: Tengbom

Elding Oscarson

Elding Oscarson behåller Karantänen och har hela huskroppen i söder med ett torg i norr.Bild: Illustration: Elding Oscarson
Stockholmsbyrån Elding Oscarson har ritat ett 16-våningshotell som blir 59 meter högt. De har samlat byggnaden i söder och skapat ett större trädäck med växtlighet i norr, som ett torg. Bottenplanet är reception, lounge och restaurang, plan två och tre är gym och spa och resten av våningarna hotellrum. Högst upp finns en festlokal med utsikt över Sundet.
Strandpromenaden blir en del av hotellet. Högst upp planeras fest- och konferenslokal.Bild: Illustration: Elding Oscarson
Kontakt med havet var ett av kommunens krav på arkitektförslagen.Bild: Illustration: Elding Oscarson

Lundgaard & Tranberg

Ett hus med olika höjd ritar den danska firman Lundgaard & Tranberg. Här finns också Karantänen kvar som ett café.Bild: Illustration: Lundgaard & Tranberg
Den danska byrån Lundgaard och Tranberg har ritat ett komplex som följer strandpromenaden i sitt bottenplan. Huset har olika höjd. Sjuvåningsdelen är 30 meter hög. Den gamla djurkarantänen är sparad, även om det inte var ett krav från kommunen. Bottenplan i nybygget har stora glaspartier. Här finns restaurang, spa och lobby. På andra våningen börjar hotellrummen, som sedan fyller bygget hela vägen upp.
Alla arkitektfirmor har göra skuggstudier för att visa hur mycket byggena skuggar Gröningen.Bild: Illustration: Lundgaard & Tranberg
Bild: Illustration: Lundgaard & Tranberg
Fakta

Här kan du se förslagen

Tre arkitektkontor har nu lämnat förslag på hur området kan utvecklas.

Förslagen ställs ut i Stadsbyggnadshuset, Järnvägsgatan 22, och finns också på kommunens sajt mellan den 6 oktober och den 27 oktober.

Efter utställningen tar staden tillsammans med Backahill ställning till vilket av de tre förslagen som ska tas vidare. Bygget kan som allra tidigast komma igång sent under 2019.

Gå till toppen