Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Användning av serviceboende förbjuds – brandsäkerheten är undermålig

Serviceboendet på Valhallagatan i Klippan är inte tillräckligt brandsäkert för verksamheten som bedrivs i lägenheterna. Nu förbjuder räddningstjänsten kommunen att använda lokalerna med omedelbar verkan.

På Valhallagatan har socialförvaltningen sex lägenheter som används som servicebostäder. När Räddningstjänsten Söderåsen gjorde en inspektion av brandsäkerheten i byggnaden fann de en rad brister.
Brandskyddet i lokalerna är utformat och tillräckligt för att vara ett flerbostadshus. Men då det bedrivs verksamhet inom LSS krävs ett mer omfattande skydd, bland annat för att brukarna inte kan förväntas ta sig ut själva.
På Valhallagatan har de boende fått information ”då och då”, enligt räddningstjänstens beslut, om hur en utrymning ska ske: Genom trapphus eller genom fönster eller balkong. Men för fastigheten som verksamheten håller till i är det inte tillåtet att utrymma genom fönstren.
På plats på boendet för det sex brukarna finns tre personal under dagtid men endast en under natten. För att höja säkerheten på boendet måste man göra om så pass mycket att socialförvaltningen måste söka bygglov. I väntan på åtgärder förbjuds kommunen att använda lägenheterna som servicebostäder.
– Vi bestrider inte innehållet i räddningstjänstens beslut men vi måste ha mer tid, vi har inget annat och för individernas skull så måste de förberedas på en flytt, säger Margaretha Sturesson som är avdelningschef för Individ- och familjeomsorgen och LSS.
Med den aspekten som grund har socialförvaltningen därför överklagat beslutet och krävt inhibition, det vill säga att beslutet skjuts upp. Alternativen som finns är att antingen åtgärda bristerna i det nuvarande boendet eller att hitta nya lokaler.
– Vi jobbar med det här övergripande i hela kommunen, inte bara inom socialförvaltningen. Alla är involverade i detta, hur gör vi nu? Säger Margaretha Sturesson.
Gå till toppen