Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Insändare: "Hedersbrott måste vara en försvårande omständighet"

Riksdagsledamot Tina Acketoft (L) reagerar på fallet där två systrar från Höganäs blev slagna för att de var ute och spelade fotboll med killar.

Tiotusentals lever i dag i ofrihet mitt i det svenska samhället. De övervakas i detalj av familjen eller av självutnämnda moralväktare. Kläder, umgänge och utbildningsval kontrolleras. Flickor tvingas in i äktenskap och utsätts för oskuldskontroller.
De som trotsar hotas, utsätts för våld och vissa får till och med betala med sitt liv. Allt för att upprätthålla en familjeheder.
Därför är det med extra stor oro och ilska jag i HD Höganäs läser om ett fall av hedersvåld riktat mot två unga systrar bosatta i kommunen. Deras ”brott” var att de varit ute och spelat fotboll och träffat jämnåriga pojkar.
Deras straff, utdelat av en 20-årig farbror, var bland annat att bli slagna med näsblod och spräckt läpp som följd. Farbrodern uppgav i polisförhör att han hade rätt att lära ut vad som är rätt och fel eftersom det var hans brors döttrar. Att det rör sig om hedersvåld är alltså klarlagt. Mannen åtalas för misshandel i två fall. Då borde också straff därefter utkrävas.
Hedersrelaterade brott är särskilt allvarliga eftersom de bygger på att familjen utövar ett kollektivt förtryck av den enskilde. Varje gång en person utsätts för ett hedersrelaterat brott blir det också en signal till andra offer om vilka risker det innebär att inte underordna sig.
Brottet är därför inte bara ett övergrepp mot offret utan också ett sätt att signalera till omgivningen att hedersstrukturerna måste upprätthållas. Liberalerna vill att hedersmotiv vägs in som en försvårande omständighet vid straffvärdesbedömningen och att en särskild brottsrubricering för olika former av kränkningar med samma motiv skapas, en ”Lex Fadime”.
Nu väntar rättegång mot mannen. Låt oss hoppas att åklagaren ser hedersbrottet som en försvårande omständighet och inte ”enbart” som ett fall av barnmisshandel.
Allt annat vore att svika dessa flickor och hela rättsstaten. I Sverige har vi nämligen bara ett rättssystem – och det är till för att skydda alla oavsett kulturer.

Tina Acketoft, Höganäs, riksdagsledamot (L)

Gå till toppen