Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sund syn på idrott i nygammal klubb

Från slumrande till blomstrande på några månader. Gamla handbollsklubben IK Sund har växt dramatiskt och snart ömsar föreningen skinn.

IK Sund - en pånyttfödd förening redo för nya utmaningar.Bild: LUDVIG THUNMAN
IK Sund hade sin storhetstid på 1960-talet i en tid då Helsingborg var en gigant på handbollskartan. Därefter har det gått upp och ner. Mest ner.
– När man själv växte upp var ju Sund en hyfsat stor förening. Men under 2000-talet har det varit få lag och klubben var nog även vilande något år, säger klubbens nya ordförande Johan Paulsson.
I handboll får man bara ta tre steg med bollen utan studs. IK Sund har tagit betydligt fler kliv än så efter att man i somras blåste nytt liv i den gamla söderklubben.
Det har saknats tjejlag under väldigt många år och det är inte okej.
På söndagseftermiddagen gjorde herrseniorerna hemmadebut för första gången på femton år.
– När spelarna i Sund blir tillräckligt gamla går kanske de bästa till OV per automatik . Men resten då? Ska de behöva sluta spela en sport som de har hållit på med i sju–åtta år. Det tyckte inte vi var okej, så då startade vi ett seniorlag, säger Johan Paulsson.
171008 Barn i IK Sunds tröjor följer matchen under ett reportage om handbollsklubben IK Sund den 8 september 2017 i Höganäs.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35373Bild: LUDVIG THUNMAN
Men det är under seniorerna det största och viktigaste arbetet gjorts. I föreningen finns ytterligare tolv lag för flickor och pojkar.
– Det har saknats tjejlag under väldigt många år och det är inte okej. På omvägar fick jag höra att det fanns ett gäng födda 2008 som var intresserade och då körde vi igång, säger Johan Paulsson.
Nu är det över tjugo tjejer i den årskullen.
IK Sunds ordförande Johan Paulsson.Bild: LUDVIG THUNMAN
Johan Paulssons namn är bekant – i fotbollsvärlden. Ödåkrasonen lämnade HIF i början av 1990-talet och hamnade via Kalmar FF och Örebro som utlandsproffs i Norge innan han flyttade hem och bosatte sig på Råå.
Det är ju så en förening byggs. Med ideella krafter.
Med den bakgrunden och handbollsspel upp till 16-årsåldern gick det inte direkt att gömma sig när äldsta sonens lag behövde extra coachhjälp.
– Min grabb spelade i Sund och där sprang en ensam tränare och coachade två lag och han frågade om någon kunde hjälpa till. Så började det, precis som det gör för många andra föräldrar.
– Det är ju så en förening byggs. Med ideella krafter.
IK Sunds A-lagsspelare.Bild: LUDVIG THUNMAN
Och ideella krafter har föreningen hittat. Det finns nu ungefär fem tränare och ledare runt varje lag.
Ska man leta ledord verkar ordet handboll komma på plats tre efter orden ordning och reda.
– Det är det som präglar hela verksamheten. Kommer man med sitt barn till en träning så ska man se att det är ordning och reda. Det är som att sälja in vilken vara som helst. Rätt rekrytering är därför jätteviktig.
Vad är det för människor ni rekryterat?
– I grund och botten ska man gå på vilken person det är. Det måste vara en socialt kompetent människa med sunda värderingar. Givetvis är det en fördel om man har handbollsbakgrund, men det är inte det viktiga. Man ska kunna ta hand om barnen och framför allt kunna ta hand om föräldrar.
Den sköra tråden är nu högre upp i föreningen.
– Man måste kunna möta och prata inför föräldrar och ta sunda beslut. När barnen är så små är de bara glada att kunna passa lite, skjuta lite och spela lite handboll. Handbollskunskapen kommer först senare.
Bild: LUDVIG THUNMAN
Johan Paulsson pratar om välbesökta träningar med flera engagerade ledare kring varje lag. Men i steget ovanför är det tunt.
– Vi är för tillfället tre–fyra stycken som drar ett stort lass. Den sköra tråden är nu högre upp i föreningen.
Den 26 oktober ska alla runt IK Sund träffas i Högastensskolans aula för att få ta del av allt det nya.
– Därefter tror jag att vi kan växa oss starkare och engagera fler personer.
Handbollen i Göta lades ner 1981, HF Olympia och Vikingarna gick samman 1994 och snart var det i princip bara ett växande OV Helsingborg som bar handbollen i staden när Sund levde en tynande tillvaro.
– Det är roligt att det finns två klubbar som konkurrerar i stan för det utvecklar sporten. Lite nerv och antagonism är roligt. Vi har inga konkurrenter mer än OV och jag hade gärna sett ytterligare föreningar. Jag tror att de flesta förstår att det är bra även för OV att vi är fler.
Det finns ju ingen som frågar vilken del av staden HIF hör hemma i.
Barn på väg in till IK Sunds hemmahall Norrehedshallen.Bild: LUDVIG THUNMAN
Föreningen har sin största verksamhet på Högasten och i Norrehedshallen i stadens södra delar. Upptagningsområdet har varit runt Råå, Ramlösa, Eskilsminne och Rydebäck.
Är ni en söderklubb?
– Vi är en söderklubb, men det är samtidigt en förlegad tanke. Det finns inget som säger att vi inte förändrar det. Vi vill vara en klubb för alla. Det finns ju ingen som frågar vilken del av staden HIF hör hemma i.
Bilden till den här texten kan vara en av de sista som publiceras i Sunds traditionellt gröna dräkt. Den färgen är liksom upptagen i staden. Sund vill bygga en klubbidentitet och färgen kommer att bli marinblå.
– Klart att det gnyddes lite bland gamla Sundare, men vi är två klubbar här i stan och bägge spelar i exakt samma dräkter. När vi är iväg och spelar tänker folk "är det Sund eller OV som kommer?". Inom ett par månader har vi ny färg och ett nytt klubbmärke. Då kan nystarten ske på riktigt.
Fakta

Söderklubb i nytt ljus

Idrottsklubben Sund bildades den 23 september 1959 av ett gäng pojkar på Helsingborgs Gummifabrik Tretorn.

Bakgrunden till att föreningen bildades, en kväll på nybyggda Idrottens hus var att gänget spelade handboll inom Tretorns seriesystem och var överlägsna. För att få bättre motstånd söktes tillstånd hos Tretorns IF om att få spela i Helsingborgskorpens seriesystem. Det blev nej och därför bildades en egen "civil" förening.

1667 startas Sunds Cup, som var en tävling i första hand för äldre pojklag. Sunds Cup skulle senare visa sig bli en av södra Sveriges största ungdomsturneringar.

Säsongen 1969-1970 slog man rekord, med A-lag, B-lag, tre juniorlag, fem äldre pojklag, fyra yngre pojklag och tre knattelag. Totalt sjutton lag.

1993 ansökte man om medlemskap i Innebandyförbundet och startade även ett lag i division 5.

1997-1998 var den första säsongen med flickor i föreningens historia.

Inledningen på 2000-talet var svår. Handbollen tappar i Helsingborg, föreningen har färre och färre lag. Interna stridigheter, mobbning och även stölder gjorde att huvudstyrelsen beslöt att lägga ner hela ungdomsverksamheten och starta om på nytt för att få en bättre verksamhet med handbollsskola som bas.

Inför säsongen 2003-2004 stod det klart att det inte fanns tillräckligt med spelare för att fortsätta i division 3. A-laget tvingades att lägga ner.

2017 står en pånyttfödd förening redo för nya utmaningar.

Gå till toppen