Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från ensamhet till vänskap – här är kaféet som lockar kvinnor från hela stan

Ett initiativ att få ut ensamma kvinnor ur sina lägenheter resulterade i Café Välkommen. Ett år senare har projektet växt sig större än någonsin. 90 kvinnor med 16 olika nationaliteter träffas varje tisdag i den lilla källarlokalen på Fredriksdal. ”Vi är inte längre rädda för varandra”, säger Binta Jaiteh, en av besökarna.

Under tisdagseftermiddagen var det öppet hus på Café Välkommen. Jawan Mohamad och Sahar Hawa har lärt känna varandra på mötesplatsen och är båda med i sygruppen. ”Vi börjar med att sy småsaker sedan ska vi växa och bli en stor syfabrik”, säger Sahar Hawa.Bild: Sandra Henningsson
HD har tidigare skrivit om projektet Café Välkommen och hur den lokala Hyresgästföreningen LH Brigaden ville få ut hyresgäster i området som satt ensamma hemma under dagarna och därför skapade en mötesplats för kvinnor. Tillsammans med Rikshem på Fredriksdal sjösattes projektet och senare anslöt sig även Helsingborgs stad.
Det samfinansierade integrationskaféet riktade sig från början, främst, till nyanlända kvinnor, pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa på Fredriksdal. Men idag har ryktet om kaféet spridit sig och varje tisdag träffas cirka 90 kvinnor från 16 olika nationaliteter, i olika åldrar, från olika religioner och bakgrunder, i källarlokalen på Minörgatan på Fredriksdal.
– Kvinnor från Dalhem, Drottninghög och hela staden kommer hit. Trots våra olikheter är vi först och främst kvinnor och jag är väldigt stolt att vi alla kan träffas här, säger projektledaren Susanne Sellami.
Fika, matlagning och föreläsningar är några av de aktiviteter som erbjuds. Det senaste projektet i raden är en stor syateljé i lokalen
– Verksamheten fortsätter hela tiden att växa och förhoppningsvis ska vi till slut kunna ha öppet fler dagar i veckan, fortsätter hon.
Susanne Sellami är projektledare och driver den dagliga verksamheten.Bild: Sandra Henningsson
Det är Susanne Sellami som driver den dagliga verksamheten och hon har varit med sedan starten. Hon är anställd av kommunens Projekt Rekrytera, vars målsättningen är hitta vägar ut på arbetsmarknaden för de som bor på Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal. Det är även en av kaféets målsättningar.
– Vi vill hjälpa kvinnor att höja självförtroendet och skaffa de kunskaper som krävs för att få ett jobb. Sedan starten har 15 personer fått sysselsättning i form av arbete eller studier, säger hon.
Ragnar Mattsson, projektledare på Projekt Rekrytera provsmakar maten som det bjöds på under kaféets öppet hus. ”Den är stark!”, varnar kocken Suad Naser.Bild: Sandra Henningsson
Under tisdagseftermiddagen håller kaféet öppet hus för att visa upp sin nymöblerade källare, sponsrad av Ikea, och för att berätta mer om sin verksamhet för allmänheten.
Binta Jaiteh med 7-åriga dottern Nenneh Jaiteh och lillasyster Sirra Jaiteh. ”Den lilla är 15 månader så hon har växt upp här och är ett av kafé-barnen kan man säga”, skojar Binta Jaiteh.Bild: Sandra Henningsson
I en av de nya sofforna sitter Binta Jaiteh med sina två barn Nenneh och Sirra Jaiteh. För nio år sedan kom hon till Sverige och Helsingborg från Gambia. Familjen bor i en lägenhet ovanför kaféet och tidigare visste hon inte vilka hennes grannar var.
– Innan hälsade jag aldrig på de kvinnor som jag träffade ute i området eftersom jag inte kände någon. Nu träffas vi här och jag har skaffat många nya vänner. Vi är inte längre rädda för varandra utan har blivit som en familj, säger Binta Jaiteh.
För mer info om Café Välkommen se hemsidan.
Gå till toppen