Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Rånades vid bankomaten – tre ungdomar jagade ifatt rånaren

När Suzanne Skoglöf i går blev rånad på Kullagatan grep tre ungdomar in, följde efter rånaren och tog tillbaka plånboken.

Suzanne Skoglöf rånades på måndagen på Kullagatan men Hassan El-malli, Mohamed Kurdiya och Yousef Hamid jagade ifatt skurken och tog tillbaka plånboken.Bild: Privat
Det var när Suzanne Skoglöf hade tagit ut pengar ur bankomaten på Kullagatan vid Konsul Olssons plats som en okänd man dök upp bakom henne och tog hennes plånbok precis när hon skulle lägga ner den i sin väska. Först blev hon helt chockad men sedan började hon skrika på hjälp.
”Och detta hörde dessa tre killar och var så modiga och rådiga att de sprang efter tjuven , fällde honom och lyckades med lite möda o besvär få tag i min plånbok 😃😃😄 med allt kvar i den!!!!”, skriver hon på Facebook om händelsen som spridits som en löpeld över nätet.
Dagen efter är hon fortfarande lite omtumlad. Men eftersom allt slutade väl känner hon inget direkt obehag efter händelsen.
Jakten på rånaren blev kort men mycket intensiv när det blev uppenbart att han hade givit sig på fel människa och dessutom blev förföljd av tre ungdomar.
– Jag är inte den typen av person som inte agerar så jag började skrika. "Ta tjuven!", "Han tog min plånbok", så det var ju många som märkte vad som hade hänt, säger hon.
Tre av dem som uppmärksammande hennes skrik var Hassan El-malli, Mohamed Kurdiya och Yousef Hamid.
– Vi råkade vara på Kullagatan när vi hörde kvinnan skrika och när vi såg mannen springa iväg så började vi alla jaga honom, säger Hassan El-malli.
Jakten gick upp för Hästmöllegränden och höger in på Norra Strandgatan. Vid Springpostgränd vid Telegrafen var de tre nästan ikapp mannen.
– Då sprang han upp där och det är ju en kraftig backe så det var inte så smart av honom, säger han.
De tre kom i fatt och brottade ned honom på marken. Men mannen gav inte upp och först efter ytterligare en kort stund fann han för gott att ge ifrån sig plånboken.
– Han kastade den till oss och sade att vi skulle låta honom sticka.
Eftersom mannen var våldsam och de inte visste om han hade något vapen på sig valde de att låta honom gå.
– Vi hade ju fått tillbaks plånboken och det var det viktigaste, säger Hassan El-malli.
För rånaren var jakten dock inte över. När han kom ut på Nedre Långvinkelsgatan från Springpostgränd fick Suzanne Skoglöf, syn på honom igen då hon tagit sig upp via Nedre Långvinkelsgatan. Då försökte han stjäla en cykel från en man som kom i hans väg men misslyckades och flydde uppåt och försvann troligen in på Bomgränden och Villatomtsgatan.
Suzanne Skoglöf gav då upp förföljandet och gick tillbaks ned för Springpostgränd i förhoppningen om att mannen kanske skulle ha slängt ifrån sig plånboken där. Men så var det inte. Istället ringde hennes telefon och hon fick veta att de tre ungdomarna fått tag i plånboken.
En stund senare träffades de nere vid Kullagatan och hon kunde få tillbaka sin plånbok – med allt innehåll kvar.
– Jättestort tack till dem. Det var så skönt att få tillbaks plånboken med allting kvar. De gjorde verkligen ett rådigt ingripande, säger Suzanne Skoglöf.
– Och jag ville ge killarna en rejäl belöning. Det var det minska jag tyckte jag kunde göra men trots att jag insisterade vägrade de att ta emot det, säger hon.
Ett självklart beslut enligt Hassan El-malli.
– Hon blev jätteglad när vi kom med plånboken och ville ge oss en belöning. Men vi ville bara hjälpa till. Det kunde hänt vem som helst och man måste hjälpa varandra, säger han.
Och trots att mannen kom undan har polisen gott hopp om att fånga honom. De tre ungdomarna har gett ett bra signalement på mannen och polisen hoppas också på bilder från kameraövervakningen vid bankomaten.
I sociala medier öses nu beröm över trion och det är lite överväldigande tycker Hassan El-malli.
– Jag har kanske 100 likes på min Facebook i vanliga fall. Här är det 4000. Det klart att man blir glad när folk skriver att man är en hjälte. Men hade det hänt igen så hade vi gjort precis samma sak, det klart att man ska agera, säger Hassan El-malli.
Gå till toppen