Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klas Karterud ska dokumentera ungas drömmar

Han har jobbat med Pluras kök, såpan Tre Kronor och Husdrömmar. Han filmar, regisserar och är skådis. Nu ska Klas Karterud ta reda hur 15-åringarna i Helsingborg ser på framtiden och vilka drömmar de när.

Bild: Privat
Lucy kommer lufsande och hälsar så glatt och innerligt som bara en femårig golden retriever kan.
– Hon är väldigt snäll och glad, säger Klas Karterud.
Efter lite bus och lek lugnar Klas ner henne och Lucy lägger sig till rätta under köksbordet för att lyssna på vad den främmande mannen ska prata med husse om.
Klas har fått 100 000 kronor ur Helsingborgs stads visionsfond för att göra en dokumentärfilm om 15-åringar i Helsingborg.
– De går sista året i grundskolan och är snart vuxna. Jag vill veta hur de upplever verkligheten. Negativa nyheter sköljer över oss – världsläget, miljön, men också oron här hemma med ungdomsbrottslighet och annat, berättar Klas.
Via skolorna ska han intervjua ungdomarna.
– Vad drömmer de om? Vilka signaler skickar vi vuxna att det är de som ska ta över bollen? Kommer de ut deprimerade eller hoppfulla och motiverade.
Klas ska också filma Helsingborg.
– Jag vill ge en bild av en dynamisk stad med många ansikten. Att kontrastera olika rapporter mot 15-åringarnas drömmar kan bli en intressant kontrapunkt. Jag vet ju hur vi vuxna och politikerna pratar, men inte ungdomarna. Det blir en film både för min och deras generation.
Klas är rutinerad – och mångsysslare. Regissör, filmare, skådespelare, speaker och inslagsproducent.
– Jag började med Super 8-filmer i tonåren tillsammans med min bäste vän Bo Welin. 1984 blev jag betald fotograf och sedan 1997 har jag regisserat – då var det Tre Kronor, berättar Klas.
Och det blev mer regi, bland annat Vänner&Fiender, Skilda världar,
Andra avenyn, Brottsvåg och för ungdomar och barn serierna Spung, Drakhjärta och Hasses trädgård.
– Det är roligt att jobba för en barnpublik, det känns bra att tänka på dem som tittare, inställningen blir mjukare.
Det behövde den dock inte vara när Klas var skådis i tv-serien Bron.
– Jag har varit med två gånger faktiskt, jag var bland annat granne till någon de letade efter i Lomma hamn.
Som frilans i dag gäller det att vara mångsidig.
– Det går upp och ner. Jag har ju lång erfarenhet. På senare tid har jag filmat bland annat Husdrömmar, Djursjukhuset och nu senast två kortfilmer, säger Klas.
Vad tycker du egentligen är roligast att göra?
– När jag regisserar känner jag mig mest hemma, jag är där jag vill vara, mitt i smeten. Foto har jag hållit på med längst så det gör jag intuitivt och skådespeleri är spännande för där är jag ute på hal is.
Klas har också börjat filma för olika företag och ska hålla en kurs i filmning med 360-kameror.
– Den rörliga bilden har en ljus framtid. Mer och mer ska filmas i olika format och olika medier. De stora vackra filmerna med bra sceneri, manus och skådespeleri kommer att finnas kvar, men det kommer hela tiden nya saker.
Vad inspireras du av?
– Bra författare ger mig en kick. Lustigt nog är jag en textmänniska, även om jag inte är skrivande person. Men jag har skrivit manus. När jag regisserar går jag verkligen in i texten och ordens valörer. Steven Spielberg sammanfattade det bra: Det börjar alltid med det skrivna ordet.
Hinner du med annat än jobb och familj?
– Tennis. Jag spelade på 70-talet under Björn Borg-eran. Jag har tagit upp det sedan tiotalet år tillbaka så nu spelar jag för HTK i division 1 för herrar över 55 år, säger Klas Karterud.
Gå till toppen