Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Bara en häst med kvarka på ridhuset

På onsdagen befarade Helsingborgs ridhus att ytterligare två hästar drabbats av den smittsamma sjukdomen kvarka. Men provresultat visar nu att det var falskt alarm.

På onsdagen sattes ridskolan på ridhuset i karantän. Niklas Lovén, Ann-Sofie Larsson och Linda Hall satte upp kravallstaket för att hindra ytterligare spridning av sjukdomen kvarka.Bild: Sandra Henningsson
Helsingborgs ridhus kan andas ut. Lite grann. Man har inte två nya fall av kvarka i stallen. Proverna för hästarna Led Zeppelin och Touche visar att de inte bär på smittan.
– Jag är så glad att tårarna rinner, säger Christel Wiberg på Helsingborgs ridhus.
Faran är dock inte helt över.
– Sid som har kvarka kan smitta de andra två. De tre befinner sig nu på annan ort, säger Christel Wiberg.
Läs mer: Fler misstänkta fall av kvarka – ridskolan hålls i karantän
Som vi meddelade på onsdagen håller ridskolan stängt. Den är satt i karantän med kravallstaket runt byggnaden. Sedan tidigare råder också förbud för hästar att komma till eller lämna ridhuset. Åtgärder som gäller minst för resten av veckan.
– Statsveterinären har skrivit till oss och säger att vi är ett toppexempel på hur man ska agera i en ansträngd situation. Att vi håller oss till regelboken och informerar utåt. Det gör mig så glad, säger Christel Wiberg.
Läs mer: Smittsam sjukdom på ridhuset i Helsingborg
Vid kvarka drabbas hästarna vanligtvis av hög feber, hosta och blir snoriga. Det uppstår också bölder i halsen, som kan spricka. Sjukdomen går att behandla och leder sällan till dödsfall.
Men det finns även en mängd följdsjukdomar som lunginflammation, lungsäcksinflammation och muskelinflammation. Smittan går från häst till häst, men även människor kan med sina kläder bära smittan vidare från en sjuk till en frisk häst.
Gå till toppen