Ekonomi

Danske Bank stäms i Frankrike – anklagas för penningtvätt

Danske Bank anklagas för att ha tvättat 15 miljoner euro genom sitt kontor i Estland. Nu stäms banken i en domstol i Frankrike.

Stämningen handlar om transaktioner nära 15 miljoner euro som ska ha utförts mellan 2008 och 2009. Pengarna ska ha förts över till Frankrike av tidigare kunder i den estniska Danske Bank, rapporterar danska medier.
– Kunderna var en del av portföljen av utländska kunder i Danske Bank Estland. En portfölj som vi sedan dess har stängt ner. Vi har just nu inte mer att säga om det handlade om pengar som kommer ifrån olagliga aktiviteter, skrev Danske Banks jurist Flemming Pristed i ett pressmeddelande.
Bankens estniska avdelning är också misstänkt för att ha varit inblandad i en korruptionshärva med pengar från Azerbajdzjan.
Redan den 21 september i år meddelade Danske Bank att de har satt igång en utredning om förhållandena i bankens estniska del. Den utredningen sträcker sig från 2007 till 2015 och handlar om penningtvätt.
Danske Bank övertog den estniska delen av verksamheten 2007 av bolaget Sampo.
Danske bank finns i Sverige sedan 1997 då banken köpte Östgöta Enskilda Bank. Idag är Danske Bank Sveriges femte största bank. Bankens svenska avdelning har sitt huvudkontor i Stockholm.
Gå till toppen