Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hjortstugorna debatterades i fullmäktige

"Jag har sympati med aktionsgruppens syfte och mål", säger kommunalråd Peter Schölander (M). Länsstyrelsen har avbrutit rivningen.

Protesterande stoppar rivningen av Hjortstugorna på Kullaberg. Polisen på plats, men det lämnar utan åtgärd.Bild: Anders Malmberg
Rivningen av fyra av Naturvårdsverkets hus var uppe under torsdagskvällens fullmäktigedebatt. Liberalernas Ros-Mari Paulsson fick tillstånd att ställa en fråga och föreslog att man snabbt skulle agera från kommunens sida.
– För många år sen skulle kommunen göra områdesbestämmelser. Detta är en kulturskatt som försvinner och det är väldigt synd, sa Ros-Mari Paulsson.
– Hade vi gjort ordentliga områdesbestämmelser hade detta inte kunnat hända. Kan vi snabbt behandla det så att vi kan få fram dessa bestämmelser? fortsatte hon.
Läs också Protesterna stoppade rivningen av Hjortstugorna på Kullaberg
Kommunalrådet Peter Schölander (M) som den sista veckan uppvaktas av den löst sammansatta aktionsgruppen som vill rädda stugorna, svarade dock nej.
– Det kan ha varit så att vi skulle ha haft områdesbestämmelser, men nu finns det inga klassning på husen. Det är synd om de rivs och jag har sympati med aktionsgruppens syfte och mål.
Peter Schölander har deltagit i möte med bland annat Fredrika Ramsay Nelson och känner till gruppens planer på att bilda en stiftelse och arrendera Hjortstugorna.
– Jag har sagt till dem att jag är beredd att lyfta frågan om avstyckning igen. Men Naturvårdsverket säger att de måste bjuda ut stugorna på öppna marknaden.
Kommunen hade dock kunnat gå in som köpare. Men det är inte aktuellt, säger kommunalrådet.
– Jag är inte beredd att göra ett kommunalt köp. Då är vi tillbaka på ruta ett igen. Det är en svår situation. Men kan de (aktionsgruppen red anm) lugna ner Naturvårdsverket kanske vi kan hitta en lösning.
Peter Schölander anser också att det kan skapa ett farligt prejudikat - om kommunen köper stugorna.
– Det kan få långtgående konsekvenser. Vi har en likabehandlingsprincip. Om Krapperup vill riva en stuga så måste vi köpa den och vi ska inte använda skattepengar till sådant.
Även byggnadsnämndens ordförande Gustav Wingårdh gör tummen ner åt att kommunen skulle gå in och rädda husen där ett är från 1800-talet.
– Det här är en process som pågått i tio år. Vi vill inte ha avstyckningar och privatägda bostäder på reservatet. Men det är klart att det är sorgligt, säger han.
På torsdagen låg arbetet helt nere vid Hjortstugorna. Det visar sig att länsstyrelsen pausat rivningsarbetet - i alla fall tillfälligt.
– Vi har pausat. Vi vill inte ha maskiner på plats när det är aktioner. Det är synd om jobbarna som får ta smällen, säger Dan Andersen, fastighetsansvarig på länsstyrelsen.
Läs också Stugor på Kullaberg ska rivas – Naturvårdsverket backar från avstyckning
När rivningsarbetet återupptas är lite oklart.
– Det kanske blir i nästa vecka. Det blir rivet förr eller senare, säger Dan Andersen.
Fredrika Ramsay Nelson har gett upp kampen att rädda Hjortstugorna.Bild: Anders Malmberg
Efter aktionen på onsdagen sa Fredrika Ramsay Nelson - Kullabygdens byggnadsvård - att man gett upp och lägger ner. När hon får höra att rivningen nu är pausad, så gör det ingen skillnad.
– Jag kommer inte att driva detta vidare. En stor del av vår verksamhets idé föll med Lilla fyrstugan. Hade det funnits en vilja att hitta en lösning hade det kunnat göras i förra veckan.
Gå till toppen