Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljörapport: Luftkvalitén på bättringsväg

Varje år dör hundratusentals européer i förtid på grund av luftföroreningar. Men en ny rapport från Europeiska miljöbyrån EEA visar att luftkvalitén långsamt förbättras – och därmed människors hälsa.

Vägtrafiken bidrar till stora utsläpp av föroreningar i Europa. Arkivbild.Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
"Det är positivt att luftkvaliteten nu sakta förbättras, men det visar också att Sverige måste fortsätta det aktiva internationella arbetet med att minska utsläppen i hela Europa", säger Leif Holmberg, enhetschef på luftenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Vägtrafik, jordbruk, industri och hushåll står i dag för de största utsläppen av föroreningar i Europa. Det bidrar till ekonomiska konsekvenser, ökade medicinska kostnader och skador i naturen, står det i rapporten från EEA som presenterades på onsdagen.
Enligt miljöbyrån dör fler än 400 000 européer i förtid varje år på grund av luftföroreningar. I Sverige handlade det 2014 om drygt 3 600 människor, står det i rapporten.
Samtidigt konstateras det att luftkvalitén långsamt förbättras tack vare politiska riktlinjer kring miljön och tekniska förbättringar runt om i Europa.
Dock har fortfarande de höga halterna av partiklar, som bland annat kvävedioxid och marknära ozon, en negativ effekt på människors hälsa.
"Även om utsläppen minskar och halterna förbättras behövs fortsatt arbete för att nå miljökvalitetsnormerna och för att kunna nå våra miljömål för frisk luft", säger Holmberg.
Analysen av luftkvalitén bygger på uppgifter från över 2 500 mätstationer i hela Europa från 2015. I Sverige kommer data från kommunerna, enligt Naturvårdsverket.
Gå till toppen