Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bil & Trafik

Nederländsk bil får sola sig i segeräran

En bil från ett nederländskt team har vunnit World Solar Challenge, som går ut på att så fort som möjligt korsa Australien med en soldriven bil.

Nuon Solar Team från Nederländerna vann årets World Solar Challenge i Australien. Här syns teamets bil under kvalet i förra veckan.Bild: Geert Vanden Wijngaert
Bilen Nuna 9 vann tävlingens huvudklass Challenger då den nådde fram till Adelaide först, strax före klockan 16 på torsdagen, lokal tid.
Färden över kontinenten tog strax över 37 timmar, och laget fick bland annat anpassa strategin till följd av kraftiga vindar.
Att teamet bakom bilen skulle ta hem tävlingen var ändå något av en lågoddsare, eftersom de tidigare vunnit sex gånger sedan den startade 1987, och är det mest framgångsrika laget i World Solar Challenges historia.
– Vi ska fira, men först ska jag ta en dusch. Det har jag inte gjort på en vecka, säger teknikern Marten Arthens till nyhetsbyrån AAP.
Bilen har i genomsnitt färdats i 80 kilometer i timmen på den 300 mil långa tanan.
Något långsammare går det för svenska JU Solar Team från universitetet i Jönköping, som enligt arrangörens resultatlista tagit sig 2 178 kilometer med en medelhastighet på 57,3 kilometer i timmen i sin bil Solveig. Laget ligger på en åttondeplats i Challenger-klassen.
MDH Solar Team från Mälardalens högskola deltar i Adventure-klassen, som är utom tävlan.
Fakta

World Solar Challenge

World Solar Challenge är en designtävling som går ut på att ta fram världens mest effektiva elbil, framdriven av solkraft.

Tävlingen, som har tre klasser, inleds i Darwin i norra Australien via nio hållplatser längs med motorvägar för att till slut nå Adelaide i söder, en resa på omkring 3 000 kilometer.

Tävlingen arrangeras vartannat år, första året var 1987.

Årets tävling, där 42 ekipage tävlar, inleddes den 8 oktober och avslutas den 15:e.

Källa: World Solar Challenge

Gå till toppen