Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Erik Magnusson: Ulf Kristersson skänker hopp om att veckorna av trubbel är över

Utanför kongressanläggningen Conventum i centrala Örebro regnade det småspik hela dagen. Därute virvlade löv i alla färger runt i den vresiga kylan. Där var det höst, men härinne var stämningen sommarvarm.
Moderaterna har haft trubbel.
Deras gräl tog veckor, ropen blandades med gråten.
Den nya partiledaren blev grundligt jämförd med sin företrädare som hade givit partiet på båten.
Och för tio dagar sedan löstes alla knutar när Ulf Kristersson blev vald till ny partiledare.
Ulf Kristersson (M) talar under Moderaternas arbetsstämma i Örebro.Bild: Kicki Nilsson/TT
På torsdagen höll han ett bejublat inledningsanförande för ombuden här på den moderata partistämman. Ombuden stod upp i bänkarna innan han började tala. De stod upp och applåderade när han slutade.
Ombuden på Skånebänken är lika entusiastiska över partiledarbytet som de från andra delar av landet.
"Äntligen kan vi prata politik igen, inte taktik, person och procentsatser", säger riksdagsledamoten Hans Wallmark från Ängelholm.
"Ulf betonar laget framför jaget. Det är en god fortsättning på det gräsrotsarbete som Anna Kinberg Batra inledde", säger Maria Malmer Stenergard från Åhus.
"Carina och jag har förvånats över att det behövs så lite – en person utbytt – för att hela partiet ska fyllas med ny energi", säger Lars-Ingvar Ljungman när han lämnar kongressalen med Vellingekollegan Carina Wutzler.
Där inne lyser den moderata logotypen starkt ljusblå i en stor och öde sal. "Nya moderaterna" står det skrivet på en sommarlik himmelsfond. Likväl är det något visset, mörkt och kallt över partilogotypen.
"Nya moderaterna" är en rest från Fredrik Reinfeldts framgångsrika era som partiledare. Ordet Nya är skrivet med skrivstil som det vore ett spontant tillägg. Epitetet framstår som ironiskt när partiet nu ömsar skinn för andra gången på tre år.
Det är nästan som om den nya partiledningen går omkring i ett pompeji bland ruiner och trampar runt i resterna av partiets forna liv.
Men partiets trubbel sägs vara slut. Det är i alla fall den känsla som partiledaren förmedlade i sitt tal – och den förnimmelse de flesta stämmoombuden ger uttryck för.
Den nye partisekreteraren Gunnar Strömmer tycker att Ulf Kristerssons tio första dagar som partiledare varit över all förväntan. Han har gjort "formativa medieframträdanden" som vänt ett tidigare pyrt läge till kollektiva suckar av lättnad bland partivännerna.
Partiet är på väg upp på banan igen i en ny gryende optimism. De interna förväntningarna är stora på den nye partiledaren.
Några småländska ombud som jag rest tåg med från Mjölby till Örebro beskriver entusiastiskt Ulf Kristersson som en lagspelare som till skillnad från Anna Kinberg Batra kan förmedla den värderingsburna pragmatism som de flesta moderater står för.
Det är också ett uttryck som partiledaren själv uppehöll sig vid i sitt öppningstal, ett tal som var avsett som pep-talk för luttrade partifunktionärer.
"Vårt läge är fortsatt tufft. Våra bekymmer försvinner inte över en natt. Vi har ett långt arbete framför oss att bygga förtroende. Men det finns en energi i partiet som jag hoppas att vi kan ta vara på", sade den nye partiledaren.
När Ulf Kristersson beskrev sitt nya lagbygge lyfte han särskilt fram Elisabeth Svantesson, som enligt den nye partiledaren gör att partiets skuggfinansminister uppgraderas från simpel företagsekonom (Kristersson själv...) till licentiat i nationalekonomi.
Han lyfte också fram den nye gruppledaren Tobias Billströms "encyklopediska kunskaper" och "den rejäla plats i framtidsdiskussionen" som han förväntar sig att Maria Malmer Stenegard ska ta som partiets nya miljötalesperson.
"Det är laget före jaget", sade Kristersson i en formulering som gav stämmoombuden hopp om att det efter tre år av trasighet och fransar ska finnas plats för engagerade partifunktionärer att osjälviskt hänge sig åt Moderaterna.
Ska man tro på det är veckorna av trubbel över.
Är veckorna av trubbel över? Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, och partiledaren Ulf Kristersson utstrålade harmoni under partistämman i Örebro.Bild: Kicki Nilsson/TT
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Moderaternas partistämma
Gå till toppen