Helsingborg

Internet utslaget i centrala Helsingborg – felet lagas under dagen

Flera verksamheter i kvarteren öster om Järnvägsgatan, mitt emot Knutpunkten, står utan fast internetuppkoppling efter att en matarkabel grävts av.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som en grävskopa kapade en internetkabel i Järnvägsgatan under det pågående ombyggnadsarbetet där.
Kabeln fanns, enligt projektledaren för ombyggnaden Klas Östholm, inte med på de ritningar över ledningar som entreprenören Peab tagit ut inför grävningarna.
Konsekvenserna för de verksamheter som finns i kvarteren är omfattande då betalning, larm och andra funktioner är beroende av just internetuppkoppling.
– Vi har uppmanat alla verksamheter som är drabbade att anmäla det till sin internetleverantör, säger han.
Kabeln ägs av Skanova, ett dotterbolag till Telia company, som äger och driver Sveriges största öppna nät bestående av både fiber- och kopparledningar och det är de som nu har uppdraget att laga förbindelsen.
Under eftermiddagen kom beskedet om att Skanova fått tekniker på plats och att felet kommer att lagas under dagen. Totalt har, enligt Skanova, ett tio-tal kunder drabbats av avbrottet.
Varför ledningen inte funnits med på de kartor som finns är oklart men enligt Klas Östholm händer det då och då att informationen är ofullständig eller felaktig, särskilt om det, som i det här fallet, handlar om äldre ledningar.
Gå till toppen