Nöje

Oliver Stone till Weinsteins försvar

Både allmänhet och bransch är för snabb att döma filmmogulen Harvey Weinstein, som anklagas för en rad sexuella övergrepp. Det säger Oscarsvinnande regissören Oliver Stone.

Harvey Weinstein. Arkivbild.Bild: Richard Shotwell/AP/TT
– Jag tror på att vänta tills den här grejen går till domstol. Om han brutit mot lagen kommer det att visa sig, jag tycker inte att man ska dömas av ett medborgargarde, säger Stone.
Det var i förra veckan som The New York Times först rapporterade om övergreppen, som ska ha pågått i över tre decennier. Harvey Weinstein, som är en av Hollywoods mäktigaste personer, har sedan dess fått sparken från sitt eget bolag, samt från den brittiska filmakademin Bafta.
Enligt Oliver Stone, som ligger bakom filmer som "Plutonen", "Född den fjärde juli" och "Natural born killers", är Hollywood är fullt av liknande historier om sexuella övergrepp.
– Det han går igenom är inte lätt. Jag har hört skräckhistorier om alla i den här branschen men jag tänker inte kommentera skvaller, säger han.
Stones kommentarer kommer dagen efter att Weinstein blivit föremål för flera utredningar, där polis i såväl USA som Storbritannien utreder de påstådda övergreppen. Totalt anklagar fyra kvinnor, bland dem skådespelaren Rose McGowan, Weinstein för våldtäkt.
Samtidigt träder allt fler kvinnor fram och berättar om andra sexuella övergrepp han utsatt dem för. Bland de som vittnar om trakasserierna finns Cara Delevingne, Ashley Judd, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette och Heather Graham.
Fakta

Detta har hänt

I torsdags i förra veckan rapporterade The New York Times om att flera kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan, anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått under flera decennier.

Han ska bland annat ha tafsat, blottat sig och onanerat inför kvinnor samt erbjudit filmroller i utbyte mot sexuella tjänster.

Weinstein sparkades sedan från bolaget The Weinstein Company som han grundade med sin bror 2005. Hans fru, Georgina Chapman, har också valt att lämna honom. Sedan dess har fler kvinnor anklagat honom, bland andra Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette och Heather Graham.

I tisdags trädde tre kvinnor fram i The New Yorker och anklagade Weinstein för våldtäkt. En av dem är den italienska skådespelaren Asia Argento. På torsdagen sade även Rose McGowan att hon våldtagits av Weinstein.

Flera tunga namn i Hollywood har fördömt filmproducentens beteende, däribland George Clooney, Kate Winslet, Emma Thompson, Judi Dench och Meryl Streep. Även Hillary Clinton, Donald Trump och Barack Obama har kommenterat anklagelserna.

Läs alla artiklar om: Anklagelserna mot Harvey Weinstein
Gå till toppen