Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

De vill rädda dina gamla prylar

Under parollen "Länge leve prylen" ska fler nordvästskåningar få upp ögonen för återbruk. På söndagen kunde Ängelholmsborna bland annat få tips om hur man återanvänder saker av proffset Simon Olsson.

Karolina Schéle, projektledare för Länge leve prylen, och återbruksproffset Simon Olsson vill få nordvästskåningarna att slänga mindre och återanvända mer.Bild: Britt-Mari Olsson
En skärm gjord av fyra dörrar. En kudde gjord av ett par jeans. Kastruller sprejade med guldfärg, som blivit blomkrukor. För Simon Olsson, bekant för många från TV4:s program Superskaparna, finns det inga gränser för hur saker kan återanvändas.
På söndagen gav han tips på återvinningscentralen i Ängelholm
– En av de vanligaste frågorna jag får är hur jag tycker något i inredningen passar eller ser ut, säger han och fortsätter:
– Då brukar jag vända på det och fråga vad de själva tycker. Folk bryr sig för mycket om vad andra tycker och då blir det inte så personligt.
Projektet Länge leve prylen drivs av de kommunala avfallsbolagen NSR, LSR och Nårab som tillsammans finns i elva nordvästskånska kommuner. Projektet är en av flera satsningar för att få nordvästskåningarna att slänga mindre.
– Vi ser att det slängs saker som är helt nya, i bland med prislapparna kvar, säger projektledaren Karolina Schéle.
En som passade på att lämna in saker under dagen var Rickard Törnqvist. Han kom med en windsurfingbräda som han haft lite svårt att säga adjö till.
En av många brädor som Richard Törnqvist ägt. Men det var ändå lite svårt att ta farväl.Bild: Britt-Mari Olsson
– Jag har haft den i tjugo år, minst. Jag har många andra och det var länge sedan jag stod på denna.
– Men den är väldigt fin, jag har till och med pratat med min granne om att göra ett skrivbord av den. Men nu lämnar jag in den, berättar han.
En stor del av de saker som lämnas in på återvinningscentralerna i nordvästra Skåne hamnar för försäljning på Activa i Åstorp.
– Vi vill öppna ögonen på folk så att man ser möjligheten att återanvända. Och om man inte vill ha något så kan det ju faktiskt ha ett värde för någon annan. Därför är det viktiga att man lämnar det vidare och inte slänger, säger Karolina Schéle.
Simon Olsson och Karolina Schelé i det rum som Simon inrett med återanvända saker på återvinningscentralen i Ängelholm.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen