Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hundratusentals kryddplantor förstörda i växthusbrand utanför Påarp

Värden för mångmiljonbelopp förstördes vid branden i ett stort växthus i Påarp sent på lördagen. Hundratusentals kryddplantor måste kastas. Ett hårt slag för företaget Spisa som är en av Sveriges största leverantörer av färska kryddor.

kryddplantor förstörda i växthusbrand utanför PåarpBild: Britt-Mari Olsson
Utifrån syns nästan inga spår av branden alls. Men när vi stiger i det 7500 kvadratmeter stora växthuset söder om Påarp blir vidden av den klar.
– Allt som ni ser här måste kastas, säger Marcus Hansson, teknisk chef på anläggningen som tillhör företaget Spisa.
Han sveper med handen över rad efter rad med ekologiskt odlade kryddplantor. Totalt rör det sig om hundratusentals plantor som nu måste kastas.
– Det handlar om mångmiljonbelopp som förstörts, säger Marcus Hansson.
Spisa är en av Sveriges största leverantörer av färska kryddor med tre anläggningar i Påarp. Branden inträffade i en av dem, som ligger på Sparrevägen.
Det var strax efter kl 22 på lördagskvällen som räddningstjänsten larmades till branden och ett 20-tal brandmän bekämpade den.
Läs mer: Storbrand i växthus utanför Påarp
— Av någon anledning har det tagit fyr i deras skuggväv, det är den som ligger i taket på växthuset för att skydda mot solen, berättade Ronnie Lundgren på Räddningstjänsten Skåne Nordväst under natten mot söndagen.
Bild: Britt-Mari Olsson
Räddningstjänsten kunde begränsa branden i skuggväven så att endast någonstans mellan en tredjedel och en fjärdedel av växthuset skadades, men aska och flagor spreds över alla växter.
— Det blir ingen kraftig brand för det avger ingen värme, det är ungefär som att elda tidningspapper, men den är gjord av plast och det droppar ner på krukorna och växterna, sa Ronnie Lundgren.
Klockan 01.45 under natten mot söndagen hade räddningstjänsten släckt branden.
Marcus Hansson fick samtal om branden kort efter att larmet gått.
– Jag var här kort efter att de första brandbilarna kommit fram. Jag förstod direkt att det skulle få stora konsekvenser. Det är sorgligt, säger han
Vad som orsakat branden är fortfarande inte utrett, men enligt Marcus Hansson pekar det mesta på någon form av tekniskt fel.
Att hundratusentals kryddplantor måste kastas drabbar företaget Spisa hårt. Men det är inte det enda problemet. Enligt en första uppskattning kommer det ta tre månader innan växthuset kan användas igen.
– Det är en enorm förlust i produktionen. Men vi får hitta lösningar. Kunderna ska ju ha sina kryddor, säger Marcus Hansson.
Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen