Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

De blev valda till kyrkofullmäktige

Personrösternas inflytande syns i mandatfördelningen.

Det första mandatet i Klippans kyrkofullmäktige tillföll Helena Frank från Aggarp, som stod som nummer fem på listan. . På andra plats kom Ingrid Pernbring, Klippan, som klättrat från fjärde plats. Ulf Mathiasson, som toppade valsedeln, hamnade först på tredje plats.
Det var ett resultat av möjligheten att personrösta i kyrkovalet där högst tre kandidater fick kryssas. Helena Frank var den mest personröstade i Klippan och kryssades inte mindre än 128 gånger
I församlingar och pastorat med flera nomineringsgrupper fördelas mandaten proportionellt. Det första går till den största gruppen, och så vidare. Men personrösterna kastar om den interna ordningen på varje lista och kan – i teorin – göra att även en toppkandidat hamnar utanför listan.
Eftersom Klippans pastorat enbart hade en enda lista har det mindre praktisk betydelse hur personrösterna föll. Alla mandat i kyrkofullmäktige plockas ju från samma lista.
Men sedan när uppdragen fördelas har det en viss betydelse, säger förvaltningssekreterare Johanna Gredfors Ottesen.
– Valberedningen tar hänsyn till det. Sedan är det inte självskrivet att nummer ett blir ordförande, säger hon.
I Bjuv fick Kenneth Bolinder från nomineringsgruppen Socialdemokraterna det första mandatet och i Ekeby gick det till Jörgen Hansson från Kyrklig samling i Ekeby församling. Båda var näst mest personkryssade i sina församlingar.
I Kvidinge till Irma Nilsson från Socialdemokraterna, mest beroende på nomineringsgruppens framgångar. I Åstorp däremot går första mandatet till Åsa Leijon i Kyrkans väl i Björnekulla-Västra Broby församling som också var mest personkryssad.
I Örkelljunga gick det första mandatet till Maria Elfblad, mest kryssad, från En levande kyrka i Örkelljunga pastorat och i Perstorp till Brian Carlström i En fri och öppen kyrka i Perstorps församling. Den senare fick näst mest personröster, efter Bengt Jarring.
De nya kyrkofullmäktiges konstituerande sammanträden hålls normalt i november. Vilka personer som valts in i kyrkofullmäktige i just din församling ser du på Svenska kyrkans valhemsida.
Fakta

De fick flest personkryss

Björnekulla-Västra Broby församling

Per-Arne Håkansson (Socialdemokraterna): 21

Bjuvs församling

Fredrik Johansson (partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan): 37

Ekeby församling

Pia Trollehjelm (Sverigedemokraterna): 26

Klippans pastorat

Helena Frank (gemensam lista): 128

Kvidinge församling

Nils Gunnnar Karlsson (Centerpartiet): 14

Perstorps församling

Bengt Jarring (Aktiva i kyrka i Perstorps församling): 29

Örkelljunga pastorat

Maria Elfblad (En levande kyrka i Örkelljunga pastorat): 77

Gå till toppen