Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängd – rutor blåstes ut på huset mittemot

Entrén till polishuset på Berga sprängdes strax efter midnatt natten till onsdagen. ”Det är ett påhopp på demokratin, rättssamhället och på min personal”, säger polismästare Patric Heimbrand.

Entrén till polishuset förstördes vid explosionen. De som närmade sig området under onsdagen möttes av avspärrningar och tungt beväpnad polis.Bild: Sven-Erik Svensson
Helsingborgspolisens inre befäl Kenneth Andersson befann sig i huset när explosionen skedde.
– Jag vet inte hur jag ska beskriva det, det var en riktigt rejäl detonation, en kraftig smäll. Larmet gick igång och vi säkrade upp, kollade så att ingen kommit till skada och utrymde byggnaden, säger han.
Enligt Kenneth Andersson har det inte funnits någon förhöjd hotbild mot Helsingborgspolisen den senaste tiden.
– Som det är nu är det enbart materiella skador, och det är skönt det, säger han.
Polismästare Patric Heimbrand ser polisens arbete mot den organiserade brottsligheten som ett möjligt motiv till sprängdådet.
– Det är rimligt att tro att detta är en följd av det goda polisarbete vi utför. Vi arbetar i grovt kriminella miljöer och det skapar irritation hos dem vi arbetar mot, säger han.
Polismästare Patric Heimbrand.Bild: Björn Lilja
Lokalpolisområdeschefen Sven Holgersson ser det som ett angrepp mot polisanställda i Helsingborg.
– Nu bedriver vi trygghetsskapande åtgärder bland invånarna i Helsingborg. Helsingborgs stad står bakom oss och erbjuder oss lokaler, säger han.
Eventuella kopplingar till tidigare sprängdåd vill polisen inte uttala sig om och någon misstänkt har ännu inte gripits.
Utanför polishuset stod provisoriska mottagningscentraler och polisens volontärer var på plats. Verksamheten ska fortsätta trots dådet.
– Om någon tror att de på något sätt kan påverka oss genom en sådan handling så misstar de sig gravt, säger Patric Heimbrand.
Ännu är det oklart vad det är som har exploderat. Bombtekniker har undersökt området och övriga tekniker fortsätter sitt arbete.
Polisen kommer även att gå igenom övervakningskameror som finns i området.
På förmiddagen höll polisen en presskonferens. Se den i sin helhet här:
Det var vid klockan 00.20 som en kraftig smäll från Berga hördes.
Det visade sig ha skett en detonation vid polishusets entré, som fick kraftiga skador. Många rutor hade gått sönder på bottenvåningen på polishuset och på huset mittemot – även långt från detonationsplatsen.
Omfattande skador efter explosionen vid entrén.Bild: Sven-Erik Svensson
Räddningstjänsten larmades till platsen med en släckenhet och ett ledningsbefäl. Polisen beställde samtidigt bombtekniker och kriminaltekniker till för att säkra och undersöka spår.
Omfattande skador på entrén efter nattens sprängning.Bild: Läsarbild
Polisen inledde omfattande eftersökningar och spärrade av stora områden kring polishuset.
Vid 04.30 på onsdagsmorgonen hade bombteknikerna avslutat sin insats och platsen skulle undersökas av polisens kriminaltekniker. Ingen misstänkt har gripits.
Läs också Barnmorskemottagning skadad i sprängningen: ”Det är fruktansvärt på alla sätt och vis”
Polisen klassar detonationen som en "särskild händelse".
— Det innebär att vi går in i stabsläge och avsätter resurser för att kunna genomföra de insatser som krävs. Det här är en extraordinär händelse och ett angrepp mot rättsväsendet, säger Anna Göransson, presstalesperson i polisregion Syd.
Morgonen efter sprängningen var det fortfarande stora avspärrningar på platsen. Alla gator fram till entrén avspärrade.Bild: Peter Ferm
Det är oklart hur skadorna kommer att påverka polisens verksamhet de närmaste dagarna.
Strax före klockan 08 på onsdagsmorgonen var det fortfarande stora avspärrningar på platsen. Alla gator fram till entrén var avspärrade. Då kom folk in på sina kontor igen och glasfirmor var på plats för att hjälpa till, rapporterade Peter Ferm, tidningen utsände på plats.
Mycket glassplitter från huset över gatan från polishuset.Bild: Peter Ferm
Polisen meddelade vid klockan 17.40 att platsen fortfarande var avspärrad.
På sin Facebooksida meddelade polisen att två mobila poliskontor fanns på Berga Allé 25 som hanterar ordinarie ärenden som till exempel anmälningsupptagning. Däremot är passexpeditionen i Helsingborg stängd och passhanteringen kommer att ligga nere tills något annat meddelas.
– När sådan information kommer blir det på Facebooksidan och även på polisen.se, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisen.
De som har pass att hämta ut i Helsingborg istället ska åka till Ängelholm och det är öppettiderna där som gäller. Ängelholms passexpedition har också förstärkts med resurser från Helsingborg.
– Vår avsikt är att detta inte ska påverka vår verksamhet alls. De mobila kontoren har samma öppettider som vi har normalt och kan ta hand om allt utom just själva passhanteringen, säger Fredrik Bratt.
Tungt beväpnad polis vid avspärrningarna vid polishuset under natten.Bild: Thomas Friström/Mediabasen
Läsaren Damian W – som inte vill medverka med fullständigt namn – hörde smällen och kände tryckvågen från sitt hem på Dalhem. Han förstod genast att det måste ha varit en explosion.
– Jag satte mig i bilen och fick veta att det hade skett på Kadettgatan. Jag körde fram innan de hade hunnit spärra av helt och började filma. Jag såg att entrén var helt demolerad, taket på entrén var bortsprängt, en stålbalk var böjd och det låg också en stålbalk längre bort. Samtliga rutor på husen mittemot har gått sönder, säger han.
Ett stort antal läsare hörde av sig till HD och berättade om att smällen hördes vida omkring. Läsare i Bjuv och Landskrona berättar också att smällen hördes ända dit.Bild: Thomas Friström/Mediabasen
Ett stort antal läsare hörde av sig till HD och berättade om att smällen hördes vida omkring.
– Jag satt i köket och kände hur det skakade till i lägenheten. Det kändes som att någon kastade något mot min balkong, så stark var tryckvågen, säger en läsare som bor i området.
”Handlade i nattluckan på Statoilmacken när explosionen skedde. Tryckvågen kändes i luften och vi trodde först att det var en pump på macken som exploderat”, skriver en läsare i ett mejl.
”Jag bor i Drottninghög och runt 00.20 hörde jag en stor explosion som fick mitt fönster o skaka, kändes som att hela rummet skaka”, skriver en annan läsare.
”Vad hände just i Helsingborg?? Den smällen fick rutorna att skallra!! De har på två och ett halvt år aldrig skallrat förut!! Jag kände tryckvågen i kroppen så vad sjutton hände precis??” skriver en annan.
”Något small extremt kraftigt. Rutorna skakade ute i Ödåkra. Dubbelkollat med en del vänner, dom hörde samma sak på Stattena, fredriksdal, drottninghög mfl.” skriver ytterligare en annan.
Läsare i Bjuv och Landskrona berättar också att smällen hördes ända dit.
”Detonationen i HBG hördes hela vägen till Landskrona. Var ute med hunden när jag hörde en detonationen som var långt borta. Någonstans vid 00:19” skriver en läsare.
En av de avspärrade gatorna runt polishuset i Helsingborg på onsdagsmorgonen.Bild: Peter Ferm
Bild: Thomas Friström/Mediabasen
Poliser beväpnade med automatvapen bevakade området kring polishuset under natten.Bild: Maroun Darowiche/Läsarbild
Gå till toppen