Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Hans-Peter Öhman: "Inte säker på att jag är oskyldig. #metoo."

Efter Harvey Weinstein: #metoo.Bild: Vince Bucci
Jag är inte helt säker, och det stör mig.
Mina sociala flöden och väggar har varit mer eller mindre ockuperade av hashtagen #metoo under de senaste dagarna. Medan jag scrollar ner och inser att många mina kvinnliga vänner någon gång har blivit utnyttjade eller trakasserade sexuellt inser jag någonting annat:
Jag är inte säker på att jag är oskyldig.
Att ansvaret i grund och botten ligger hos oss män, det skriver jag under på. Men jag har alltid tvått mina händer. Jag är ju en av de schysta. Jag har ju vettiga värderingar.
Det är inte mig det handlar om.
Och så kommer tvivlet. En gnagande känsla:
”Är du helt säker på att du aldrig, mer eller mindre aktivt eller passivt har bidragit till eller förminskat att en kvinna har känt sig sexuellt utnyttjad?”
Nej, det är jag inte.
Jag kan inte svära på att varenda sexuell partner jag haft, har velat ha sex med mig. Jag är inte alls säker på att jag inte har varit delaktig. Men en sak är jag säker på: Jag har aldrig blivit utsatt.
Utan att på något sätt försöka sjanghaja en rörelse eller plocka billiga poänger vill jag säga:
Det suger ju.
Om jag någonsin har gjort dig illa: Jag ber om ursäkt.
Om min tystnad någonsin har gjort dig tyst: Jag ber om ursäkt.
I solidaritet med #metoo vill jag beklaga – och uppmana till öppenhet och diskussion bland oss män. Det är ju ändå hos oss som ansvaret ligger.
Hans-Peter Öhman, Malmö
Gå till toppen