Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmskapare från Viken vann pris i New York

Leonard Rääf och Karl Högmo från Viken vann pris i klassen "Best Nordic Short" vid Nordic international film festival i New York.

Leonard Rääf och Karl Högmo från Viken har fått pris för sin film "Renard Rouge" vid Nordic international film festival i New York.
Det var två överraskade svenska filmskapare från Kullabygden som tog emot pris för sin kortfilm "Renard Rouge", Den röda räven, på filmfestivalen i New York föregående helg.
– Det var chockartat. Vi är så stolta över filmen och blev jätteglada, säger Leonard Rääf, regissör och manusförfattare.
Han och filmens producent, Karl Högmo, 21 år, har följts åt genom uppväxten. De växte upp på samma gata i Viken och gick båda på Campeon gymnasium i Helsingborg. Leonard Rääf, 20 år, har efter gymnasiet jobbat som filmregissör på reklambyrån Pyramid och det senaste året pluggat och jobbat i Paris.
– Det känns otroligt att vi har kunnat gå från samma gata i Viken, till att stå och ta emot pris i New York. Vi var glada bara över att filmen kom med på Nordic international film festival, bland hundratals sökande. Att vi dessutom vann är fantastiskt, säger Leonard Rääf.
Stillbilder från filmen "Renard Rouge". Julie, i hjälm, spelas av Klara Spetz och Elsa av Rosemarie Mosbæk.Bild: Privat
Stillbilder från filmen "Renard Rouge". Julie spelas av Klara Spetz och Elsa av Rosemarie Mosbæk.Bild: Privat
Den nästan 22 minuter långa filmen "Renard Rouge" är inspelad i skogarna i Småland och Östergötland. Den handlar om Julie Renard som bor på den svenska landsbygden med föräldrar och tre bröder.
Flera av skådespelarna kommer från Kullabygden. Julie, som spelas av Klara Spetz från Viken, följer efter sina bröder ut i skogen, där de bland annat jagar ekorrar med slangbellor.
I skogen träffar hon Elsa, spelad av Rosemarie Mosbæk från Köpenhamn. Julie har inte tidigare mött någon som är likadan som hon själv och flickorna känner genast igen sig i varandra. De pratar, plockar blåbär, tältar och gör alla de saker som hör ett sommarlov till.
– Filmen utforskar det vackra i att vara barn, hur enkelt det är att bli bästisar på 24 timmar. Man kan lära sig av det. Människor kan vara rätt stängda efter en viss ålder, säger Leonard Rääf.
Leonard Rääf, Karl Högmo och Christian Ranby vid inspelningarna av "Renard Rouge".Bild: Erik Djurklou
Just nu sitter han tillsammans med Karl Högmo i ett hus i en liten fransk by och skriver på ett långfilmsmanus.
– Det finns intresse för vår idé och vi håller på att utveckla den.
Till årsskiftet flyttar de båda till en lägenheten i Köpenhamn för att fortsätta sin filmkarriär där. Vännerna från Viken siktar mot framtiden.
– Vi hoppas vi kan göra långfilmen så snart som möjligt. Och jag hoppas att vi kan göra något som betyder något, säger Leonard Rääf.
Gå till toppen