Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Peter Danielsson: ”Låt sprängdådet bli ett uppvaknande”

Polisens kapacitet upplevs av Helsingborgs invånare som otillräcklig för att upprätthålla lag och ordning – det menar kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson. Nu vill han att det satsas hårdare på att bekämpa brottsligheten i Nordvästra Skåne.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) anser att NV-Skåne prioriteras för dåligt vad gäller polisens resurser.Bild: Mats Roslund
Peter Danielsson (M) vänder sig i ett brev till rikspolischefen Dan Eliasson. Anledningen är att han vill se att mer av polisens resurser går till Helsingborg och Nordvästra Skåne.
Enligt Danielsson har den lokala polisens resurser och förmåga inte följt med i regionens stora befolkningstillväxt de senaste åren, inte heller i hur kriminaliteten har utvecklats.
Det var efter polishusbomben som rikspolischefen kontaktade polisregion syd. Dan Eliasson lovade då att ställa nationella resurser till förfogande för att klara upp brottet, som han kallade en attack mot samhället och alla människors säkerhet.
Peter Danielsson säger i sitt brev att han gläds över den utsträckta handen men också att han hoppas att den finns kvar även efter att bombdådet klarats upp.
"Jag förväntar mig att rikspolischefen ser att problematiken är bredare än denna särskilda händelse och att det finns behov av förstärkningar från nationellt håll även efter att sprängningen är uppklarad. Jag är bekymrad över utvecklingen där polisens kapacitet i allt större utsträckning upplevs otillräcklig för att upprätthålla lag, ordning och trygghet för invånarna."
Sprängdådet vid polishuset i Helsingborg vållade stor förödelse.Bild: Sven-Erik Svensson
Han berättar att tryggheten för invånarna är en av de mest prioriterade frågorna som Helsingborgs stad arbetar med. Till exempel genom samverkan mellan olika myndigheter för att ta krafttag mot grov organiserad brottslighet.
"Det är hela stadens angelägenhet att människor känner sig trygga i Helsingborg. I det arbetet krävs också att polisen har en aktiv roll. I flera avseenden fungerar samarbetet bra och resultat på strategisk nivå har uppnåtts. " skriver Peter Danielsson vidare.
Däremot har polisområdet Helsingborg enligt Peter Danielsson inte tillgång till de resurser som krävs för att kunna arbeta utifrån de gemensamma strategierna.
"Polismyndigheten har ett grundläggande problem med för små ekonomiska resurser och för få poliser. Det påverkar naturligtvis även Helsingborg och nordvästra Skåne, och bidrar till att viktig polisverksamhet här måste prioriteras bort. "
Det är enligt Peter Danielsson det områdesorienterade brottsförebyggande arbetet som blir lidande. Något som skulle betyda att polisen ofta tvingas prioritera bort det långsiktiga arbetet till förmån för akuta insatser.
"Låt sprängdådet i Helsingborg bli ett uppvaknande om att Helsingborg och nordvästra Skåne inte längre kan prioriteras ner. Det måste komma till stånd en långsiktig lösning där polisen i nordvästra Skåne har tillräckligt med resurser för att upprätthålla tryggheten här."
Läs alla artiklar om: Sprängningen vid polishuset i Helsingborg
Gå till toppen