Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två barn döda och tre allvarligt sjuka av svamp

Två barn har avlidit och ytterligare tre allvarligt sjuka barn ur samma familj vårdas på Rigshospitalet i Köpenhamn efter misstankar om att de har fått i sig giftig svamp, rapporterar danska medier.

Fem allvarligt sjuka barn ur samma familj vårdas på Rigshospitalet i Köpenhamn efter misstankar om att ha fått i sig giftig svamp.
Sjukhus på Själland har gått i beredskap efter larmet. Klockan 10.45 blev polisen i Sydsjälland och Lolland-Falster kontaktad om händelsen, enligt ett pressmeddelande. Ambulanser skickades till Haslev och flera sjukdomsfall konstaterades. Personerna fördes till flera olika sjukhus, enligt polisen.
– Vi har tagit emot fem allvarligt sjuka barn, säger Marianne Uldall, informationschef vid Rigshospitalet i Köpenhamn, till Danmarks Radio.
– Jag kan säga så mycket som att det är allvarligt, säger Benny Kristensen, direktör vid Region Själland till Danmarks Radio.
Vit flugsvamp, arkivbild.Bild: Britt-Mari Olsson
Personerna som insjuknat ingår i samma familj, uppger polisen på Twitter. Familjen bor på en flyktingförläggning i Haslev, enligt danska medier.
Giftlinjen på Bispebjerg Hospital uppger till Danmarks Radio att barn visar symptom på att ha ätit lömsk flugsvamp eller vit flugsvamp. Några barn visar även tecken på leverskador, berättar överläkaren Niels Ebbehøj till DR. En hel lömsk flugsvamp utgör en dödlig dos för en vuxen och barn är ännu känsligare, förklarar överläkaren.
– En bit kan räcka för att man ska få symptom. Det första tecknet är kräkningar och diarré. Därefter kan man genom mätningar se om det finns tecken på leverskador, säger Niels Ebbehøj till DR. Det är inte ovanligt att vit flugsvamp förväxlas med champinjoner, inte sällan av personer som kommer från länder utanför Norden.
Gå till toppen