Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagaren: Hedersvåldsmotivet ska presenteras i rätten

Uppgiften att de båda Höganässystrarna utsattes för hedersvåld fanns inte med i åtalet - men nu ändrar sig åklagaren.

Båda flickorna har berättat att deras farbror slog dem med en flip-flopsko för att de varit ute och spelat fotboll och umgåtts med killar.Bild: Polisen
I förra veckan berättade vi om åtalet mot höganäsare i 20-årsåldern som tagit på sig att med våld fostra sina båda brorsdöttrar.
Alla inblandade - både flickorna, deras mamma som blev vittne och mannen själv - har sagt att anledningen till att han gav den ena flickan stryk var just det faktum att flickorna varit ute på kvällen och umgåtts med killar.
– Hon är min brors dotter, så jag har rätt att lära henne vad som är rätt och fel, har mannen sagt i polisförhör.
Läs också Systrar blev slagna i Höganäs när de träffade killar
Den ena flickan fick flera slag med en flip-flopsko över ansikte, rygg och nacke och blev sedan dragen i håret. Lillasyster blev även hon slagen med skon, men lyckades rymma från lägenheten.
Ur ett åklagarperspektiv brukar hedersvåldsmotiv vara svårt att bevisa. Men trots att det fanns uppgifter om detta i flera av polisförhören, kom det inte med som en försvårande omständighet när åklagare Linda Jeppsson Linderström väckte åtal för två fall av misshandel.
Hon medger nu att hedersvåldet borde ha nämnts när hon beskriver gärningarna.
– Jag kan hålla med om att det kunde ha varit tydligare i åtalet, säger Linda Jeppsson Linderström.
Kan hedersvåldet bevisas innebär det att tingsrätten kan döma ut ett strängare straff.
– Det är lite som när barn har bevittnat våld. Det är också en försvårande omständighet. Men jag har tänkt presentera det för rätten när det är dags för rättegång, säger Linda Jeppsson Linderström.
Flickornas målsägandebiträde Maria Adielsson anser det är ett klockrent fall av hedersvåld.
– Min uppfattning är att det är en omständighet som borde finnas med i gärningsbeskrivningen. Motivet är försvårande.
Den 24 november är det dags för rättegång mot höganäsaren vid Helsingborgs tingsrätt. Han har erkänt misshandel av den ena flickan, men nekar till brott vad gäller den andra.
Gå till toppen