Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Frias från våldtäkt på sexårig flicka

En 22-årig man misstänktes för våldtäkt på en sexårig flicka. Lunds tingsrätt friar mannen men åklagaren överklagar. Hon vill att mannen ska dömas till fängelse.

Det var i november i fjol som övergreppet ska ha inträffat på en ort i Svalövs kommun. Åklagaren åtalade mannen för våldtäkt med stöd av flickans berättelse i ett videofilmat polisförhör.
En äldre syster har berättat att flickan var ledsen och att hon sett mannen hålla i flickan, dock utan att se själva övergreppet. En annan kvinna har också berättat för polisen att hon sett mannen hålla upp flickan och pussa henne.
22-åringen nekar till brott, säger att han inte känner flickan och hävdar att han aldrig rört henne.
Tingsrätten friar mannen eftersom det inte anses ställt utom rimlig tvivel att han utfört våldtäkten, och gör det utifrån en sammanvägd bedömning av bevisningen.
Samtidigt konstaterar rätten att det har hänt något med sexuell innebörd mellan mannen och den lilla flickan, men att det inte är något som omfattas i åtalet.
Domstolen menar att det är svårare att bedöma om flickan är trovärdig eftersom hon är för ung för att personligen höras i rätten.
Rätten ser också motsägelser i flickans berättelse eftersom hon påstår att mannen tagit på henne när hon låg på golvet vilket inte stöds av vittnens iakttagelser.
Den friande domen gör att barnet nekas begärt skadestånd på 115 000 kronor.
Men domstolen var inte enig. Två av tingsrätten ledamöter menar att flickans berättelse är trovärdig och ville döma mannen till två års fängelse.
Kammaråklagare Cathrine Bengtsson.Bild: Björn Lilja
Kammaråklagare Cathrine Bengtsson är inte nöjd med domen.
– Jag menar att brottet är styrkt, säger hon.
– Rätten har inte värderat uppgifter som kommit fram under huvudförhandling på ett korrekt sätt. Den stödbevisning som finns stödjer hennes uppgifter.
Är du förvånad?
– Det är svårt med barnärenden, jag är inte förvånad men jag tycker att det skulle ha blivit en fällande dom.
Hon tycker att systerns och den andra kvinnans vittnesmål styrker den lilla flickans berättelse. Hon är också frågande till tingsrättens motivering att det är svårt att värdera flickans berättelse eftersom hon inte själv var på plats i rättssalen. Det brukar gå till så.
– Alla barn under femton år hörs ju genom videoförhör som spelas upp, säger hon.
Cathrine Bengtsson har överklagat domen till hovrätten och yrkar att 22-åringen döms till fängelse för våldtäkt mot barn.
Gå till toppen