Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nysläppta Åshöjdenböcker firades: ”Pappa hade lett i himlen”

Efter att länge ha varit slutsålda har Max Lundgrens böcker om Åshöjdens bollklubb getts ut på nytt. På lördagen besökte förlaget – och tillika författardöttrarna – Örkelljunga bibliotek.

För döttrarna Anette och Lotta Lundgren väckte skrivmaskinen på Örkelljunga bibliotek minnen från deras pappa Max Lundgren till liv. "Så fort jag såg den så hörde jag ljudet av hur det brukade låta", säger Anette Lundgren.Bild: Astrid Adelgren
På ett bord inne på biblioteket ligger de sprillans nya böckerna om Åshöjdens bollklubb, som har haft Åsljunga som förebild.
– Omslaget är viktigt! säger barnbibliotekarien Christine Elmfors, som länge har läst boken tillsammans med ungdomar i Örkelljunga, och som gläds åt nyutgåvan.
Redan nu är det flera Örkelljungabor som har beställt böckerna om Åshöjdens bollklubb.Bild: Astrid Adelgren
Att böckerna nu finns att köpa igen, efter att länge mest gått att få tag i på antikvariat, är till stor del Örkelljunga kommuns förtjänst.
För när Max Lundgrens barn fick ta över Lundgrens förlag efter moderns bortgång, hade man först inga tankar på nyutgivning. Men så ställde Örkelljunga kommun frågan: kunde det bli en nyutgivning av böckerna i samband med att det nu är 50 år sedan den första boken kom ut?
– Om man inte frågar så får man ju inget svar, säger Sara Olsson, som har varit en av de ansvariga för jubiléet.
Och det visade sig vara en lyckad chansning: Max Lundgrens döttrar och son nappade på idén.
I samband med firandet i augusti var böckerna ännu inte klara. Men nu har de nyligen släppts, och på kulturdagen i Örkelljunga är hela dagen tillägnad Max Lundgrens författarskap på biblioteket.
På golvet har det anlagts en liten konstgräsplan, och från en ställning dinglar det ett par fotbollsskor. Vid ett bord står en skrivmaskin. Det är inte Max Lundgrens egen skrivmaskin, säger döttrarna Anette och Lotta Lundgren, som är på plats dagen till ära. Men den är snarlik.
Kalle Jansson passade på att ta sig en tupplur i konstgräsplanen inne på biblioteket.Bild: Astrid Adelgren
– Så fort jag såg den så hörde jag ljudet av hur det brukade låta, säger Anette Lundgren.
Att böckerna nyligen har getts ut på nytt beskriver hon som "himla roligt". Redan nu är det Örkelljungabor som har beställt den.
– Men det är nog inte så många som vet om det, så det känns viktigt att sprida det, säger Lotta Lundgren.
En hel del dök upp för att lyssna på samtalet om Max Lundgrens författarskap på lördagen.Bild: Astrid Adelgren
Varför är böckerna viktiga idag?
– Han beskriver allmänmänskliga relationer. Och han skriver inte bara om dem som vinner, utan om de andra också, säger Anette Lundgren.
Att deras pappa hade uppskattat att bli återutgiven är de övertygade om.
– Pappa hade lett i himlen, säger Lotta Lundgren.
Peter och Bianca Lind bläddrar i boken om historien bakom Åshöjdenböckerna. Peter Lind spelade själv i laget i Åsljunga.Bild: Astrid Adelgren
En som har tagit djupt intryck av Åshöjdenböckerna är Peter Lind, som själv har spelat i fotbollslaget i Åsljunga. När det gick bra för huvudpersonerna var det en inspiration, säger han.
– Man drömde om att göra likadant.
Gå till toppen