Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

"Varje människa är en tidsmaskin"

Han kom till Helsingborg och föreläste om människan som tidsmaskin. Peter Sjölund vet varför vi ska lägga släktpussel med hjälp av DNA.

Peter Sjölund kom till Stadsarkivet i Helsingborg och höll ett intressant föredrag om hur man kan hitta sin släkt via DNA-test.Bild: ROLAND CLASSON
Det var fullsatt på Stadsarkivet i Helsingborg när Peter Sjölund berättade hur man släktforskar med hjälp av DNA. Han kom med flyg från Härnösand, trollband publiken med fakta, berättelser och ett vackert bildspel. Han gav även en god och underhållande historielektion, hur olika folkslag förflyttat sig på jordklotet i olika tidsperioder.
– Varje människa är en tidsmaskin. Det räcker med en droppe blod. Här finns hela mänsklighetens historia, säger han, samtidigt som han sticker hål på sitt ena finger...
Visst fångade han publiken.
– För den som gillar pussel eller sudoku är DNA-forskning helt perfekt.
Efteråt var det lång kö för att "topsa" sig. 20 personer gjorde slag i saken, skrapade DNA från insidan av kinden och förberedde sedan ett kuvert till Family Tree DNA i Houston, Texas. Kostnad: 69 dollar.
Fyra medlemmar från Helsingborgs släktforskarförening, Sonja Månsson, Åsa Johnsson, Linda Kvist och Ingrid Wigheden, assisterade och såg till så att proceduren gick rätt till.
– Och glöm inte att klistra på ett frimärke för 21 kronor, var uppmaningen.
Om allt går enligt tidsplanen (när en dator i Houston läst av DNA-koden) dyker så resultatet upp om två månader, kanske som en julklapp. Då får den som "topsat" sig svar via ett pling i mejlkorgen.
Nya Stadsarkivet i Helsingborg - här finns det stora möjligheter att hitta uppgifter om sin släkt.Bild: ROLAND CLASSON
– DNA ljuger inte. Listan på de okända släktingarna bara växer ju fler som "topsar" sig. Men den visar bara att du är släkt, inte hur. Därför måste man ta kontakt med personer man inte visste fanns. Det är riktigt kul. Och det är ju tack vare DNA man kan kolla så att den "vanliga" släktforskningen verkligen stämmer.
Peter Sjölund, som har ett eget företag, DNA Academy, gjorde också stor succé under Släktforskardagarna i Halmstad. Där höll han ett föredrag inför 740 åhörare, signerade sin uppdaterade bok om DNA och fick 435 personer att göra DNA-test. Han säger:
– Släktforskning med hjälp av DNA har fått sitt stora genombrott i år. 40 000 har testat sig i Sverige, 13 000 i Finland, över 10 000 i Norge. Tyvärr ligger Danmark långt efter, där har bara 2 000 testat sig. Totalt har omkring nio miljoner personer DNA-testat sig i världen.
Peter Sjölund har blivit Sveriges stora DNA-expert. Han har webbkurser, rådgivning och föreläsningar.
– Jag märker att det är många som behöver hjälp. Det är roligt. Och kurserna är dessutom på svenska, säger Peter Sjölund.
De som hittar släktingar tack vare DNA inser också ganska snart att de måste börja släktforska på riktigt.
– Och där finns ju Arkiv Digital som ju har fotograferat de svenska kyrkböckerna.
Linda Kvist och Eri Larsson, ledamöter i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening, har kunnat konstatera att det är släkt - tack vare forskning via DNA.Bild: ROLAND CLASSON
Jodå, det finns flera goda exempel på hur nya släktingar helt plötsligt dyker upp tack vare DNA-test. Till exempel har Linda Kvist och Eri Larsson, ledamöter i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening, konstaterat att de finns i samma släktträd.
– Vi fanns i varandras DNA-träfflista och har samma ursprung i Blekinge långt tillbaka i tiden, säger Linda.
Det har också visat sig att Eri Larsson, tack vare DNA-test, är släkt med Birgitta Svantesson, ordförande i Kullabygdens släktforskare i Höganäs. Eri Larsson (som även är ledamot i Sveriges släktforskarförening) är också via DNA-forskning släkt med till exempel Olle Svetoft, vice ordförande i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening.
Efter "topsning" som gjordes i Halmstad i slutet av augusti har det nu även visat sig att Birgitta Granath (medlem i släktforskarföreningen i Helsingborg) och Anita Larsson (programansvarig i Helsingborgs släktforskarförening) är släkt. Ja, världen är liten.
För Peter Sjölund har det under hösten blivit ett 15-tal föredrag. Efter blixtvisiten i Helsingborg i tisdags väntar Dublin. I november beger han sig till Houston.
– Och så kommer jag tillbaka till Skåne. Den 21 mars föreläser jag på Lunds stadsbibliotek, säger Peter Sjölund.
Gå till toppen