Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Folk struntar i enkäten om Helsingborg

Vad tycker vi om Helsingborg? Hur vill vi ha det? Det här är frågor som en majoritet av de tillfrågade inte bryr sig om att svara på.

Intresset att svara på frågor om Helsingborg är lågt.Bild: Mats Roslund
– Jag vet inte varför det är så, men det kan vara så att folk tröttnat på enkäter. Man får ju ofta sådana när man handlar på nätet eller när man besöker olika webbsidor, säger Peter Karlin, samhällsanalytiker på Helsingborgs stad.
En annan tänkbar förklaring kan vara att man helt enkelt inte tror att det spelar någon roll om eller vad man svarar.
– Det är både synd och fel, för Medborgarundersökningen är kanske den allra viktigaste enkäten, säger Peter Karlin.
Resultatet används av staden och dess olika förvaltningar, avdelningar och enheter som ett underlag för den fortsatta utvecklingen av Helsingborg. Och är det för få som svarar blir resultatet inte lika säkert som det annars blivit.
Nu när tiden börjar gå ut för att lämna svar, den 24 oktober via post och 27 oktober via mejl, så har bara en tredjedel av de 1600 tillfrågade svarat.
– Framförallt är det de unga som inte svarat, säger Peter Karlin.
Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som skickat ut enkäten som består av två delar – en som SCB bestämt och en som Helsingborgs stad bestämt.
Den låga svarsfrekvensen är inget purfärskt fenomen, det var ungefär likadant i fjol och året dessförinnan.
Gå till toppen