Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klipsk present till Grafiska museet gjorde stor saxess

Absolut knökafullt var det i Grafiska museet då HD:s 150-årsdag firades med en historietyngd gåva. En sax som tillhört Birger Sjöberg och följt med HD:s chefredaktörer genom många år får nu sin sista viloplats på museet.

Extrastolar räckte inte till då HD:s mångårige krönikör Kenny Lindquist kåserade på Grafiska museet.Bild: Sven-Erik Svensson
Men i ärlighetens namn var det inte därför publiken trängde in sig i möteslokalen på museet. Dragplåstret var krönikören Kenny Lindquist, mångårig medarbetare på HD och NST, lokaltidningarna som båda firar 150 år-jubileum. Och han vet vad publiken vill ha:
– Jag har gett toffelhjälten ett ansikte och ska berätta lite om mitt liv, säger han.
Men först saxen:
Och det handlar om en annan tidningsman, skalden Birger Sjöberg. Han var redaktör på Helsingborgs-Posten 1907–24, och när HD tog över tidningen 1951 följde saxen med som bevarats sedan Birger Sjöbergs tid.
Birger Sjöbergs sax har följt med chefredaktörerna på HD genom åren. Sonja Gnot, ordförande i Grafiska museets vänner, tog tacksamt emot gåvan från Helsingborgs Dagblad.Bild: Sven-Erik Svensson
I temautställningen på Grafiska museet om Helsingborgs tidningshistoria berättas det om denna epok. Men det ligger en helt annan sax i montern. Det upptäckte Marcus Ekdahl, redaktionschef för HD/Sydsvenskan, under invigningen.
– Ett falsarium, konstaterade han.
Och det var så det väcktes en tanke som sedan förvandlades till handling på HD:s 150-årsdag. Inför födelsedagspubliken på Grafiska museet halade Marcus Ekdahl upp den historiska saxen ur kavajens innerficka. Chefredaktör Jonas Kanje stod bredvid och förklarade:
HD:s chefredaktör Jonas Kanje och redaktionschef Marcus Ekdahl överräcker gåvan till Sonja Gnot, ordförande i Grafiska museets vänner.Bild: Sven-Erik Svensson
– Den har prytt väggen i chefredaktörens rum i många år. Men i dagens moderna kontorslandskap har jag inget eget rum att hänga upp den i, så den har varit inlåst i mitt skåp. Vi tycker att det här är ett passande tillfälle att överräcka den till museet.
Utställningen om Helsingborgs tidningshistoria har visserligen gått mot sitt slut och Grafiska museet ska förbereda inför julskyltningen. Men montern om Birger Sjöberg kommer troligen att finnas kvar - nu med sax i original.
Sonja Gnot, ordförande i Grafiska museets vänner, tackade för gåvan och önskade HD lycka till i ytterligare 150 år.
Kenny Lindquist kåserar inför fullsatt publik.Bild: Sven-Erik Svensson
"Det här föremålet har följt med chefredaktörerna genom många år", sa HD:s redaktionschef Marcus Ekdahl och halade upp Birger Sjöbergs sax ur kavajfickan. Chefredaktör Jonas Kanje är glad att kunna donera den till museet.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen