Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sven-Åke Olofsson: Sven-Åke Olofsson: "Kriminella gäng mer sårbara än vi tror."

Bild: Erik Nylund
I Sverige har vi fått vad vi trodde vi var skyddade från, en maffiakultur som fått ett allt fastare fotfäste i samhället
Diskussionen om brottsbekämpningen står och stampar på samma fläck, som i den senaste partiledardebatten. Fler och fler och fler poliser är lösningen. Men den som vill ta del av erfarenheter vet att det hela är mer komplicerat än så. Brottsligheten lever i flera dimensioner och måste angripas därefter. Kriminella gäng kan vara mer sårbara än vi tror.
De flesta vet vem Al Capone var, tidernas mest kände gangster som byggde upp ett gigantiskt brottsimperium i Chicago på 20- och 30-talen. Han slutade inte som sina fiender med kulor i kroppen. Egentligen var det inte polisen som fällde honom utan skattemyndigheten. Tålmodigt kartlades hans skumma affärer i allt från bordeller till illegal sprithandel. Alla sina mord klarade han sig straffri ifrån. Men han fick 11 års fängelse och stora böter för skattebrott och kom aldrig igen som gangsterboss.
Nyligen berättade denna tidning om hur tullen nästan fått stopp på de spritbussar som skumma bussbolag kört i skytteltrafik från Tyskland över Öresundsbron och via färjorna till Helsingborg. Ligorna har utnyttjat olika målvakter, utländska medborgare som vistats i Sverige eller sjukpensionärer, arbetslösa och sjukskrivna. Spriten har ofta sålts till ungdomar.
Tullen har beslagtagit 145 000 liter alkohol. Flera personer har dömts till fängelse och utvisning. Bötesbeloppet är 3,2 miljoner kronor. Alkoholskatt för sex miljoner har krävts. Försäkringskassan har återkrävt 1,5 miljoner av bidragsfuskare. Bedömningen är att verksamheten gav 300 miljoner i brottsvinster förra året. Skattebortfallet uppskattas till samma belopp.
Poängen i det här är att Tullverket samverkade med andra myndigheter, bland andra Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Migrationsverket och Skatteverket. De ekonomiska brottslingarnas hela näringskedja hamnade i upplösning.
Denna samverkan mellan olika myndigheter, som inte är ny, måste få resurser att fördjupas rejält. Skulle till exempel tullen gripa fler vapensmugglare och dessa hade utsatts för olika myndigheters uppmärksamhet kan polisen och allmänheten i nästa led besparas skjutningar.
Tullen har försummats mer än polisen när gränserna öppnades. Tullen vet, om den bara har resurser, var det lönar sig att söka efter vapen och narkotika, inte minst från Balkan. Och bilar som lämnar Sverige med stöldgods efter snabba raider har sina mönster och kännetecken.
Svenska folket, den laglydiga delen vill säga, behöver på bredden rejält med framgångar i brottsbekämpningen och inte bara prat om hur många fler poliser som måste till innan något verksamt kan göras.
Brottslingar blir störda när olika myndigheter upptar deras tid med krav, förelägganden och olika ingrepp i deras tillvaro. Det är gammal kunskap men inte mindre relevant för det.
Gå till toppen