Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dom i Kaolinmålet: Ingen brytning av den vita leran i Billinge

Svenska Kaolin får nej på sin ansökan som berör Eslöv, Svalöv och Klippan. Enligt Mark- och miljödomstolen är kaolinbrytningen i Billinge inte förenlig med miljöbalken.

I somras kompletterade Svenska Kaolin sin ansökan om kaolinbrytning med en omarbetad miljökonsekvensbeskrivning.
Mark- och miljödomstolens godkänner den uppdaterade versionen och anser att den duger som grundval för att pröva ansökan.
Men den samlade bedömningen är fortfarande att kaolinbrytningen inte är förenlig med miljöbalkens krav. Därför blir det inget miljötillstånd.
Kaolinfyndigheten vid Billinge fälad i norra delen av Eslövs kommun upptäcktes på 1980-talet. En första ansökan om att bryta kaolin här lämnades in 1994. Svenska Kaolin AB har hållit fast vid planerna trots tidigare avslag och ansökte på nytt 2014.
Ansökan gäller brytning av högst 20 miljoner ton mineralråvara under 20 år.
Planerna har mött motstånd såväl hos grannkommunerna Klippan och Svalöv som hos Eslövs kommun, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
En viktig fråga är i vilken mån kaolinbrytningen påverkar naturreservatet Jällabjär, som också ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000. Ett artrikt område med bland annat bokskog, alkärr och betesmarker.
När det gäller luftutsläpp, störning från belysning och inverkan på naturen inom verksamhetsområdet godtar domstolen slutsatserna i företagets omarbetade miljökonsekvensbeskrivning.
På andra punkter kvarstår kritiken. Förväntade störningar från transporter till och från området är ett tungt vägande skäl.
Det handlar också om risk för buller på Jällabjär och påverkan av grundvattnet.
Ett annat skäl att säga nej är risken för exponeringen av det hälsofarliga ämnet halloysit i samband med kaolinbrytningen.
Domstolen bedömer detta som ett mer omfattande problem än vad Svenska Kaolin AB gör.
Osäkerheten kring hanteringen av avfall och efterbehandling av området bidrar också till att det inte blev något tillstånd.
Enigheten om att säga nej till brytning var inte total. En av rådmännen är av skiljaktig mening.
Svenska Kaolin har möjlighet att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen