Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Lena Philipsson till Helsingborg med sin mest personliga show

"För en gångs skull är jag lite allvarlig", säger Lena Philipsson som på lördag ger showen "Jag är ingen älskling" i Helsingborg arena.

Lena Philipsson kommer till Helsingborg den 28 oktober med showen "Jag är ingen älskling".Bild: Mats Bäcker
Efter mer än 30 år som artist åker Lena Philipsson den här hösten landet runt med sin mest personliga show, ”Jag är ingen älskling”.
– Jag har skrivit manuset själv. Och all text och musik. Det är inga klädbyten eller liknande. Jag kokar bara ner allting till något nära och personligt. Så visst skiljer den sig mot andra shower jag har gjort, säger Lena Philipsson.
Lena Philipsson.Bild: Mats Bäcker
Hon medger också att hon är ”lite allvarlig för en gångs skull”.
– Det brukar jag inte vara. Jag öppnar upp om det som varit svårt i livet. Det tror jag publiken uppskattar. Det jag säger är väldigt förankrat i mig själv och jag tror att publiken känner det.
– Sen svänger föreställningen också. Den är inte stillsam, utan fylld med kärlek på många olika sätt, säger Lena Philipsson.
”Jag är ingen älskling” bygger till stora delar på albumet med samma namn som Lena Philipsson släppte 2015.
En platta där Lena låtit sig inspirerar av musiken hon älskade när hon växte upp.
– En låt som ”Mirakel” är min Carole King-låt. Och sen finns det låtar man kan peka på och säga att här är det Stevie Wonder-feeling eller Jackson 5-feeling.
Lena Philipsson skrev låtarna på piano, med tanke på att hon även skulle kunna spela piano på dem live.
– Och redan från början var tanken också att det inte skulle vara jätteproducerat, utan väldigt basic. Inte en massa syntljud, utan mer livekänsla.
Bild: Mats Bäcker
Hon konstaterar att låtskrivarprocessen påminde henne en hel del om när hon en gång i tiden började skriva låtar som 16–17-åring.
– Jag fick tillbaka den känslan ibland. Lite som den gamla Lena. Jag skrev jazzigare låtar på den tiden och det blev som om cirkeln slöts.
– Det var ganska länge sedan jag skrev egna låtar. Just nu är min intention att jag ska fortsätta med det. Det är vad jag vill göra.
Det har gått drygt 30 år drygt sedan du började som artist. Tänker du på det ibland?
– Ja, jag har tänkt ganska mycket på det jag åstadkommit hittills och vad jag vill göra framöver. Av den tid som finns kvar. Man kan säga att det är lite av reflektionens tid. Och det är nog nyttigt.
Lena Philipsson säger att hon vill sålla mer framöver och bara ägna sig åt sådant som "känns viktigt, angeläget och kul".
– Det har blivit viktigare att tänka så, för tiden är ju utmätt. Men samtidigt är jag väldigt tacksam för det jag gjort. Det har gått bra, jag har fått göra en massa roliga grejor.
På lördag 28 oktober dyker Lena Philipsson upp på scenen i Helsingborg arena.Bild: Mats Bäcker
– Och det är mest på grund av mig själv som jag kunnat vara kvar i branschen. Jag har slitit och varit noggrann. Jag har alltid försökt utvecklas och bli bättre.
– Men jag är inte klar. Jag vill inte bara sjunga de gamla låtarna. Jag vill fortsätta att utvecklas.
Hur tror du det kommer att känns när du sätter punkt för den här showen?
– Både vemodigt men också skönt. Det blir som att ta farväl av en kär gammal kompis, men livet går trots allt vidare.
Gå till toppen