Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Tillfällig förskola i Munka Ljungby för dåligt motiverad

Nästa vecka öppnar de nya förskolepaviljongerna i Munka Ljungby där det ska bli plats för uppemot 70 barn. Länsstyrelsen har dock stoppat det tillfälliga bygglovet eftersom man tycker det är dåligt motiverat.

I mitten av juli tog myndighetsnämnden i Ängelholm beslutet att bevilja ett tillfälligt bygglov för uppsättning av moduler för förskoleverksamhet. Modulerna är tänkta att lösa det stora behov på barnomsorgsplatser som råder i Munka Ljungby och fyra avdelningar ska det bli plats för.
Förskolemodulerna i Munka Ljungby tar emot sina första barn i nästa vecka.Bild: Niklas Gustavsson
Kommunen valde att placera den tillfälliga förskolan intill den befintliga, Lunnamöllans förskola, då detaljplanen där redan tillåter skolverksamhet. Det tillfälliga bygglovet som klubbades ska gälla fram till år 2022 och modulerna i två våningar finns nu på plats.
Ett par av grannarna överklagade bygglovsbeslutet då de bland annat oroar sig för ökad trafik till och från den nya förskolan på den lilla gatan.
När länsstyrelsen granskade ärendet kom man också fram till att bygglovsbeslutet var dåligt motiverat. Det gällde även att man tillåtit en byggnad i två plan när detaljplanen endast medger ett plan. Länsstyrelsen beslutade därför att upphäva bygglovet och återvisa ärendet till kommunen för fortsatt handläggning.
Någon fara för verksamheten som planeras att starta i nästa vecka finns det dock inte enligt Jonas Trulsson, planeringschef på lärande och familj.
– Nej, jag har inte hört att det ska påverka öppnandet. Jag tror att det inte har kommit fram att det handlar om ett tillfälligt bygglov tills en ny permanent förskola finns på plats på Jordgubbsfältet, säger han.
Att man har valt en lösning i två plan beror på att man behöver ytan till barnens utemiljö. Sammanlagt ska det få plats med fyra avdelningar på förskolan.
– Vi börjar med en avdelning och de planerar inskolning i nästa vecka. Efter det ska den tillfälliga avdelningen, som vi har haft i en samlingslokal vid biblioteket, flytta in, fortsätter Jonas Trulsson.
Bygglovsavdelningen var på plats för slutsamråd under fredagen och kunde lämna slutbesked efter det.
– Vi har också skrivit en ny motivering där det framgår varför det finns behov av att lämna ett tillfälligt bygglov, det kommer vi att skicka till länsstyrelsen nu, säger bygglovschefen Johan Maniet.
Gå till toppen