Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vattnet steg kraftigt i norra Öresund – en dryg meter över det normala

Havsvattennivåerna i norra Öresund väntades bli upp emot 110-130 centimeter högre än normalt under söndagskvällen. Vid 20-tiden var nivån omkring en meter över den normala vid Helsingborg. Även vid Malmö var nivåerna höga.

Högt vattenstånd i hamnen i Råå under söndagskvällen.
SMHI uppgraderade under söndagen till en klass 2-varning, mycket höga vattenstånd, i stormen Ingolfs efterdyningar.
Det är den allvarligaste varningsklassen för högt havsvattenstånd, och innebär risk för att hamnar och kustvägar översvämmas.
– Det är nordliga vindar som pressar ner vatten i Öresund och det kommer att påverka Skånekusten, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.
Vid Citytunneln i Malmö har personal från gatukontoret samlats. Vid 18.30-tiden avvaktade de dock med att sätta ut fördämningar.Bild: Patrick Persson
Havsvattenståndet har också varit högt över lördagsnatten, men sjönk först under söndagen för att sedan stiga igen. Vid klockan 20 väntades vattnet vara som högst. Det höga vattenståndet slår framför allt mot nordvästra Skåne – Helsingborg och Viken.
– Någon gång när det ljusnar kommer det vara nere på ungefär nivåer som nu, under varningsnivåer, säger Jörgen Öberg, vakthavande oceanograf på SMHI.
I Danmark varnar det meteorologiska institutet DMI för mycket höga vattennivåer, framförallt i den östliga delen av Stora Bält.
Stormen Sven i december 2013 höjde havsvattennivåerna med mer än 1,5 meter i Öresund. Här syns effekter i Helsingborg.Bild: Emil Langvad
Runt de danska öarna talar Danmarks Radio om att det finns risk för en så kallad hundraårshändelse, alltså något som statistiskt inträffar bara någon gång per sekel. Prognoser talar om nivåer nära 1,9 meter över det normala i Odense fjord från kl 18 ikväll fram till morgontimmarna.
Även i Holbæk och Roskilde fjord kommer vattenståndet att bli mycket högt.
Hög vattennivå i Limhamns fiskehamn. Under eftermiddagen och kvällen steg vattnet ytterligare ca 10 centimeter och var nära gatunivån.Bild: Patrick Persson
Havsvattennivåerna i norra Öresund kan bli upp emot 110-130 centimeter högre än normalt under söndagskvällen.Bild: Patrick Persson
Beredskapsmyndigheterna i flera danska orter är i full gång med att säkra vägar och utsatta områden med sandsäckar och andra översvämningsskydd.
I Öresund är det framför allt kustområden norr om Öresundsbron som kommer att påverkas av den tillfälliga havsvattenhöjningen.
Men fortfarande stannar havsvattnen troligen en bit under rekorden som ligger på 168 centimeter över det normala vid mätstationen i Viken och 159 centimeter i Barsebäck. Båda de noteringarna är från stormen Sven i december 2013.
Hårda vindar vid Malmö under söndagseftermiddagen.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen