Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Läsarbrev: "Tröttsamt att ständigt läsa negativa vinklingar om MP."

Lisbeth Hagman:
Tobias Lindberg skriver (26/10) att det numera finns ”ett grönt perspektiv, i varierande grad i samtliga partiers agendor”. Om det vore så väl, men tyvärr tar inte de övriga partierna de för framtiden så viktiga miljö- och klimatfrågorna på allvar.
Partier som vill lösa trafikproblemen på E 6:an mellan Malmö och Helsingborg med en sexfilig motorväg, vilket skulle ge en successiv ökning av biltrafiken och med samma problem igen efter ett antal år.
Partier som vill avskaffa den planerade flygskatten så snart som möjligt. Vårt internationella flygande svarar för lika stora utsläpp som all bilkörning i Sverige men är det enda transportmedel som inte behöver betala någonting för sin nedsmutsning. Miljöskatt och andra regleringar av flyget borde ha införts för länge sedan tillsammans med internationella påtryckningar.
Partier som är emot satsningar på höghastighetståg och andra investeringar för en bättre miljö.
Listan kan göras lång.
Vilket av de andra partierna hade så målmedvetet och framgångsrikt drivit miljöfrågorna som MP:s Åsa Romson vid klimatmötet i Paris 2015 eller Isabella Lövin vid klimatkonferensen i Marrakech 2016 och senast vid FN:s havskonferens i New York, där Sverige, tillsammans med Fiji, var initiativtagare och värd.
Lindberg påstår att C in­ger störst förtroende bland väljarna när det gäller miljö- och klimatpolitik enligt en Iniziomätning. Jag antar att han avser en väljarbarometer utförd 12/10-17 av Inizio.
Det är tröttsamt att ständigt läsa dessa negativa vinklingar när det gäller MP. En mer seriös bevakning efterlyses.
Heidi Avellan:
Vilka partier som är gröna måste mätas utifrån effekt.
Vad gäller järnvägen imponerar inte regeringen. Så till "partier som är emot" höghastighetståg kan också de rödgröna räknas eftersom regeringen bara är beredd att – istället för att låna det som krävs – satsa utifrån budgetutrymme, ett kort banavsnitt i taget. Sådana investeringar är okloka och delvis bortkastade, eftersom effekten av höghastighetståg självklart uteblir när resten av rälsen bara klarar vanlig trafik.
Grönsminkad politik, om något.
Vad gäller väljarnas syn så säger Inizios mätning (12/9) – alltså inte den väljarbarometer som nämns ovan – att C är bäst på de gröna frågorna. MP kommer tvåa.
MP har tappat väljarna förtroende, inte som en följd av vad vi skriver, utan som en följd av partiets svaga insats i regeringen.
Sven Svederberg:
Det som Ulf Kvist och Ulf Meijer – som båda har haft höga positioner inom Region Skåne och varit en del av sjukvårdens förfall – skriver på Aktuella frågor (14/19) är otydligt.
Skånsk sjukvård finns till för patienterna i första hand. De mest framgångsrika är de privata vårdgivarna och de vet att patienternas förtroende är grunden för framgång.
För er är organisationen viktigast.
Vården har strukturella problem. Sverige som helhet har ingen läkarbrist, men det finns en läkarbrist finns inom primärvården. I jämförbara länder i Europa jobbar 40 procent av läkarna inom primärvården, men i Sverige bara ca 16 procent. Resurser måste flyttas från sjukhusen till primärvården, enligt den statliga utredaren Göran Stiernstedt.
Att stärka primärvården är ett sätt att spara pengar. Det låter som trolleri, men siffror från Region Skåne visar att för varje procent av besök som flyttas från specialistvården till primärvården kommer Region Skåne att spara 70 miljoner kronor – med bibehållen kvalitet.
Det krävs politiker med en djup erfarenhet från vården för att kunna förstå vilka smärtsamma övergripande beslut som behöver tas och tjänstemän som med kraft sätter patienten i centrum.
Gå till toppen