Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny Euronässedel börjar gälla i december

Euronäsmyntet börjar ta slut – lagom till jul kompletterar en ny sedel i Höganäs handel.

Den nya sedeln.
68 butiker i kommunen tar emot Höganäs egen valuta Euronäs. Myntet, värt 50 kronor, som Höganäs AB ligger bakom har varit populärt och för att valören inte ska ta slut har kommunen beslutat sig för att tillverka en sedel.
– Vi kommer ha myntet och sedeln parallellt så det kommer finnas både och. Mynten har varit populära, säger Tommy Lindvall, ekonom i Höganäs kommun.
Euronäsmyntet, värt 50 kronor.Bild: Anette Rantala
2009 införde Höganäs sin egen valuta och syftet är att lyfta handeln.
– Handlarna är positiva men det finns såklart de som inte förstår syftet. En nackdel är väl att butikerna måste gå och växla in på banken för att få pengar på kontot. Nu för tiden har vi ju inte så mycket kontanter, säger Josefine Marklund, Näringslivsutvecklare.
Växelkursen är 1 Euronäs=10 kronor och varje år växlar kommunens invånare in 1,5 miljoner kronor till den lokala valutan.
– Vi som jobbar i Höganäs kommun får 35 Euronäs i julklapp varje år, och Höganäs AB har fått lite mer vet jag så det används absolut, säger Josefine Marklund.
Baksidan på sedeln.
Mynt, sedlar och presentkort är giltiga i tre år. För valutan som köpare inte handlar för arrangerar kommunen Euronäsdagen där olika aktiviteter arrangeras – allt för att lyfta handeln.
– Då rabatterar vi valutan med tio procent. Men det finns en gräns på 200 Euronäs per person.
Gå till toppen